NatuRaw lifestyle

home
waarom rauw
rauwe verhalen
coaching
artikelen
recepten
rauwe wereld
links

 

 

peterselie

 
Waarom Rauw?

Belangrijke aandachtspunten over de effecten van koken en de invloed ervan op voedingsmiddelen en gezondheid:

 • De biochemische structuur en de voedingswaarde in gekookte voedingsmiddelen verandert vanuit de oorspronkelijke staat in een onbruikbare massa. Moleculen verliezen door verhitting de geordende staat, worden afgebroken en vormen nieuwe chemische verbindingen die op vele manieren gedegenereerd zijn. Vezels worden afgebroken tot een zachte passieve vorm en verliezen de “bezemachtige” en magnetisch reinigende werking in de darm. Koken draagt op een reële wijze bij aan het ontstaan van kanker. Een wijde variëteit aan chemicaliën wordt door verhitting van voedingsmiddelen gevormd. Bijvoorbeeld Acrylamide (door verhitten van koolhydraten), Nitrosaminen  (o.a. door mutaties van eiwitten tijdens verhitting) en Transvetzuren (door verhitten van vetten)

 • Voedingsstoffen zoals wateroplosbare vitaminen worden grotendeels door hitte vernietigd of gemodificeerd. Mineralen en sporenelementen veranderen tot  een slecht opneembare anorganische substantie.

 • De levenskracht (Prana) van de voeding wordt grotendeels door het verhitten vernietigd. Levende voeding bezit een eigen bio- elektromagnetisch energieveld. De levenskracht is intact en goed zichtbaar op een Kirlian foto als een moie aura van levende energie. Gekookt voedsel is dood voedsel dat een veel minder krachtig energieveld vertoond. Daarnaast heeft verhitting van voeding een effect op de colloïdale celstructuur  die  in dat geval een chaotisch patroon vertoond. Deze eigenschappen van de voeding worden echter ook overgedragen op degene die ze nuttigt.

 • Enzymen worden bij een verhitting boven 48° tot 60 °C vernietigd. Verteringsenzymen in de voeding helpen bij het afbreken van onze voeding op een subtiele maar onmisbare manier. Deze enzymen zijn zeer belangrijk voor een goede vertering. Als deze verteringsenzymen in de voeding geheel ontbreken moet het lichaam zijn eigen reserves aanspreken en ook enzymen gebruiken die niet specifiek voor de vertering bedoeld waren door verteringsenzymen aan te maken. (Er zijn 10 stofwisselingsenzymen nodig om één verteringsenzym te maken). De alvleesklier en andere organen kunnen op deze manier uitgeput raken. Dit continue lenen van belangrijke enzymen zal de waardevolle enzymen uit andere metabolische processen houden. Dit manifesteert zich o.a. in het proces van versnelde veroudering. Na een bepaalde tijd op een levende voeding zal zich dit proces van veroudering duidelijk  kunnen vertragen. De vertering van gekookt voedsel is vanuit energetisch oogpunt veeleisender dan vertering van rauwe voeding en passeert de darm in een langzamer tempo.

 • Na een “normale” gekookte maaltijd met een mengelmoes aan gedenatureerde eiwitten, koolhydraten en vetten ontstaat in het lichaam een immuunsysteem response. Witte bloedlichaampjes worden in grote getallen in het bloed aangetroffen (digestieve leukocytose zie onderzoek van Dr. Kouchakoff) alsof een acute vergiftiging plaatsvindt. Eten van onbewerkte rauwe levensmiddelen worden als “vriendelijk” herkend er volgt derhalve ook geen reactie in het bloed. Hoe meer het eten verhit en geraffineerd is hoe groter de response in het bloed. Enige bescherming tegen deze reactie biedt het tegelijkertijd nuttigen van natuurlijke voedingsmiddelen en extra goed kauwen. (Dus een rauwe salade bij de maaltijd.)

 • Er zijn ook tal van andere veranderingen in het bloed ontdekt waaronder een verdikking en verkleving van de bloedplaatjes na een zoete maaltijd bijvoorbeeld. Het immuunsysteem zal “alle handen vol” hebben aan het bestrijden van de “vijanden” die  dag in dag uit meerdere malen per dag binnendringen en na jarenlange “strijd” uitgeput raken. Bij de één na 20 jaar bij een ander na 60 jaar afhankelijk van aanleg en levensstijl.

 • Meer dan 50% van de eiwitten coaguleert. En wordt hierdoor slecht opneembaar. Door verhitting ontstaan daarnaast kruisverbindingen die in het lichaam als vreemd en vijandig gezien worden en als zodanig behandeld worden. Vreemde nieuwe chemische “bijproducten” zoals door verhitten van eiwitten, staan voor tal van problemen in het lichaam. Door verhitting van een aardappel ontstaan 400 nieuwe chemische substanties. Veel van deze nieuwe composities kunnen schadelijk zijn. Verder ontstaan verschillende carcinogenen, mutagenen en vrije radicale stoffen in bijzonder bij verhitting op hoge temperaturen.

 • De relatie tussen voedingsstoffen onderling is uit haar natuurlijke synergetische/ symbiotische verband gerukt. Vitaminen, mineralen en secundaire voedingsstoffen hebben een relatie onderling die nog niet geheel begrepen wordt.

 • De natuurlijke structuur van het water veranderd en verdwijnt grotendeels door verdamping tijdens het koken. Een van de beste waters wordt door planten geleverd. Het water is “levend” heeft een geheugen en is drager van informatie/ vibratie. Een uitermate belangrijk aspect in onze gezondheid is hoe goed ons lichaam met water verzorgd is. Hoe ouder wij worden hoe minder vocht ons lichaam kan/ zal vasthouden. Een persoon van 50 zal ong. uit 50% water bestaan tegenover een baby met een 80% watergehalte. Extra veel Cola, koffie of melk  drinken helpt daar niet bij. Zelfs kraanwater niet. Kraanwater mist de levende informatie/ vibratie en is corrupt door verontreinigingen en de leidingen waar het met hoge druk doorgeperst wordt.  Naast een goede bron van natuurlijk water is het water dat in een levende rauwe voeding zit de beste optie.

 • De darmflora met meer dan 400 soorten bacteriën vervullen levensnoodzakelijke taken in ons lichaam. Door slecht verteerde voedingsmiddelen kan zich in de loop der jaren een ophoping van onverteerde resten en ander “afval” vormen in onze darmen. Het gevolg is dat minder vriendelijke of zelfs ziekmakende bacteriën ( vooral na consumptie van gekookt vlees) de overhand kunnen winnen in deze voor hun prettige omgeving.

 • Een ophoping van toxische stoffen kan niet alleen in de darmen voorkomen maar in het hele lichaam als de eliminatie organen niet meer goed kunnen functioneren. Of als de membraan die de cel omgeeft niet meer optimaal opgebouwd is. Zelfs de hersenen (denk aan aluminium en Alzheimer) en het zenuwstelsel kunnen als opslagplaats dienen.

 • Overgewicht wordt door ondervoeding van de cellen in de hand gewerkt. Voeding die essentiële voedingsstoffen mist zal tot meer eten aanzetten. Hoe minderwaardiger een voedingsmiddel is hoe meer de neiging zal zijn om veel ervan te consumeren. Het gevolg van overeten van een gedenatureerde voedingsmiddel is ook dat het niet geheel en “schoon” afgebroken wordt en zich als zwaarlijvigheid deponeert. Ziekte is een poging van het lichaam deze afvalstoffen kwijt te raken. Bij een verkoudheid is goed te zien hoeveel slijm (opgehoopte gifstoffen) uitgeruimd wordt. Opportunistische bacteriën (en virussen) kunnen in veel gevallen een dergelijke schoonmaakactie van het lichaam tot een gecompliceerder proces maken.

 • Alle additieven in bewerkte voeding zijn bedoeld om houdbaarheid te verhogen en een product te produceren dat altijd hetzelfde smaakt en bovendien een verslavende werking heeft. Inferieure voedingsmiddelen uit goedkope ingrediënten worden  met additieven smakelijk en “mooi” gemaakt. Bedrijven profiteren hiervan de gezondheid is bijzaak. De rapport van Food and Drug Administration uit 2003 heeft in de USA meer dan 400 voedingsmiddelen en hun resten aan pesticiden en andere schadelijke stoffen  gedocumenteerd. Een voorbeeld hieruit is volle melk waarin de volgende resten gevonden werden (Engelstalige benoemingen):

Benzene
Chloroform
DDE
Dieldrin
Endosulfan sulfaat
Heptachlor exposite
Metoxychloor
Permenthrin, cis
Styrene
Tetrachloroethylene
Toulene

 • Geen van deze stoffen hebben een positieve invloed op de gezondheid, integendeel, ze             kunnen van schadelijk tot kankerverwekkend zijn. Melk is niet meer de witte motor maar een wit gif  waarop een waarschuwing zou moeten staan vermeld. Naast al de onnatuurlijke additieven en gifstoffen zijn er ook nog de natuurlijke hormonen die in melk aanwezig zijn. Koeienmelk is precies afgestemd door de natuur om een groot beest met zware botten te laten groeien. Voor menselijke consumptie is melk niet geschikt. Het te veel aan Calcium word in onze gewrichten en aders gedeponeerd, het eiwit is moeilijk verteerbaar en vormt een lijm- achtige  massa in ons delicate systeem. De melksuikers worden slecht of helemaal niet afgebroken. Het enzym dat melksuiker afbreekt is bij volwassenen in de meeste gevallen niet meer aanwezig. De natuur heeft het zo ingericht dat wij na het spenen het specifieke enzym niet meer aanmaken omdat het niet meer nodig is: melk is alleen voor baby’s en jonge kinderen bestemd. Zelfs een koe zal haar melk niet meer drinken nadat ze volgroeid is.
  Zou het kunnen dat wij, in de westerse landen, als enige wezens op aarde ons hele leven melk “moeten” consumeren? (80% van de wereldbevolking gebruikt geen zuivel)

 • Door voor natuurlijke voedingsmiddelen van biologische of wilde oorsprong te kiezen   
  kan men enorm veel gifstoffen vermijden maar ook meer waardevolle voedingstoffen binnen krijgen. Ook zal men grotendeels buiten bereik van voedingsrampen blijven, een aspect dat in deze tijden zeer actueel is. Zie vogelgriep, varkenspest en BSE.
        

 

 
Copyright © NatuRAW lifestyle 2006
De informatie op deze website is uitsluitend bestemd voor educatieve doeleinden.
Bij gezondheidsklachten raadpleeg altijd een arts of therapeut.
De inhoud van deze site is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren of te genezen.