NatuRaw lifestyle

home
waarom rauw
rauwe verhalen
coaching
artikelen
recepten
rauwe wereld
links

 

 

 

oregano

 

Waarom zou ik voor biologisch geteelde voedingsmiddelen kiezen?

1. Om schadelijke chemische stoffen van je bord te houden! Veel pesticiden die toegelaten worden zijn nog niet voldoende onderzocht in de relatie onderling maar ook wat de lange termijn werking betreft .Het is een feit dat 60% van alle pesticiden 90% van alle fungiciden en 30% van alle insecticiden, kankerverwekkend zijn. In de USA werd in 1987 door de National Academy of Science een rapport uitgegeven waarin te voorschijn kwam dat gebruik van landbouwgifstoffen voor een extra 1.4 miljoen kankergevallen zorgt. Uiteindelijk zijn deze gifstoffen ontworpen om levende organismen te doden of ernstig te beschadigen en daardoor hebben ze ook een negatieve invloed op de menselijke organisme. Naast kanker zijn pesticiden o.a. ook de oorzaak van chronische vermoeidheid, geboorteafwijkingen, zenuw beschadigingen, genetische mutaties etc.

2. Om boeren over de hele wereld te beschermen tegen hoge gezondheidsrisico's. Boeren in de gangbare landbouw hebben een verhoogd risico kanker en andere levensbedreigende ziektes te ontwikkelen. In ontwikkelingslanden zijn de regels betreffend gifstoffengebruik minder goed tot slecht gedefinieerd. Veel chemische gifstoffen die in westerse landen al jaren verboden zijn, worden in veel (derde wereld) landen nog gebruikt. De kans is reëel dat producten die met verboden schadelijke stoffen behandeld of geteeld zijn ook hier gewoon in de supermarkten liggen.

3. Om kleinschalig werkende familiebedrijven die biologisch en ecologisch verantwoord werken te ondersteunen en hun een menswaardig bestaan te verzekeren. Daardoor dragen zij ook bij aan een gezond(er) ecosysteem.

4. Om het grondwater en luchtkwaliteit te beschermen. Pesticiden en andere verontreinigingen uit de industrie tast het grondwater en milieu globaal ernstig aan.

5. Om energie te besparen. En enorme hoeveelheid energie wordt alleen door de productie van kunstmatige bodembemesting en pesticiden gebruikt. De gangbare landbouw gebruikt de meeste fossiele energie. Biologische bedrijven putten de grond niet uit door wisselteelten te handhaven. Daardoor zullen ook minimale behoefte aan bemesting ontstaan. Daarnaast gebruikt men, zo nodig, natuurlijke bemesting die meestal van het bedrijf zelf afkomstig is.

6. Om de volgende generaties tegen degeneratie en beschavingsziekten te beschermen. Kinderen krijgen 4 keer meer gifstoffen binnen dan volwassenen met alle gevolgen van dien. De keuze die we vandaag maken zal zeker een impact op hun gezondheid nu en in de toekomst hebben en uiteindelijk op de volgende generaties en hiermee op de algehele evolutie van de mensheid.

7. Omdat het (veel) beter smaakt en veel meer levensbelangrijke voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en secundaire plantenstoffen in zitten. Laatste ontwikkelingen tonen aan dat biologisch geteelde planten een iets hogere frequentie vertonen, spreek: een grotere levenskracht en een sterker immuunsysteem hebben dan gangbare producten. Deze eigenschappen worden overgedragen op degenen die deze producten eten. Een plant met een sterk immuunsysteem sterkt ook mens en dier. Zwakke zaadloze (onvruchtbare) “kasplantjes” kunnen nauwelijks vitale gezonde mensen (op)voeden. Zeker ook een punt om over na te denken is het feit dat in de laatste jaren de gemiddelde vruchtbaarheid bij de man met 50% gedaald is.

8. Om dierenleed in de bio-industrie te voorkomen of te beperken! Daar valt heel veel over te vertellen! Feit is dat dieren in de vleesindustrie ondraaglijk moeten leiden zie ook www.meat.org

9. Om genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen te vermijden. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen die de gezondheid van mens, dier en onze aarde ernstig en voor altijd kunnen beschadigen. Vaak worden de uitslagen van wetenschappelijk onderzoek verdoezeld men verdraait feiten men vermeld niet of genetisch gemanipuleerde ingrediënten ergens in zitten en probeert gestaagd deze producten tegen onze wil te vermarkten. Op dit complex probleem luidt een eenvoudige oplossing: kies voor biologische producten die met liefde en uit een idealistisch wereldbeeld zijn ontstaan en niet vanuit hebzucht, macht en de wens naar controle over de hele voedingsketen van de mensheid.

10. Als (veel) meer mensen voor biologische producten zouden kiezen zouden de prijzen ook gunstiger worden.

Waar haal ik mijn eiwitten vandaan?

Eiwitten die in groene bladgroenten, fruit, noten en zaden zitten zijn makkelijker te verteren. Eiwitten uit gekookt vlees of vis zijn moeilijker verteerbaar en kunnen nauwelijks door het lichaam gebruikt worden. Dat is wel even “slikken”. Het kost het lichaam veel moeite om deze eiwitten af te breken tot aminozuren in tegenstelling tot plantaardige “rauwe” eiwitten. Bovendien zijn onze behoeften aan eiwitten minder hoog dan wat over het algemeen aanbevolen wordt. Een baby groeit in de eerste levensfase sneller dan ooit later in zijn leven en heeft in deze periode de grootste behoefte aan eiwitten. Toch zit in moedermelk “maar” tussen 2% en 5% eiwit in wat overeenkomt met het eiwitgehalte in de meeste fruitsoorten!

Wat is er dan mis met zuivel?

Melk (en zuivel) is door de natuur precies afgestemd op de behoeften van een kalfje. Er zitten, voor de mens, zwaar verteerbare eiwitten in, anders gevormde melksuikers, te veel calcium, veel natuurlijke (en ook onnatuurlijke) hormonen die het kalfje in een relatief korte tijd tot een honderden kilo's zwaar beest met een lage intelligentie, laat groeien. Er is geen ander zoogdier dat zijn jongen aan de borst (of uier) van een andere soort aanlegt behalve de mens en dat een leven lang. De meeste mensen op de wereld drinken geen melk en eten ook geen zuivel. Een overgroot deel van de mensheid kan zuivelproducten niet eens verdragen en ontwikkelen allergieën en intoleranties. Vanaf een jaar of 3/ 4 verdwijnt het enzym dat melksuikers afbreekt op een natuurlijke wijze vanzelf. Tot die tijd is borstvoeding zoals de bedoelding was, de beste optie. Voor meer informatie surf naar www.notmilk.com  

Smaakt rauwe voeding niet saai en vies?

Nee beslist niet! Het betekend zeker niet alleen maar op wortels en bleekselderij kauwen. Men kan elke gekookte maaltijd ook in een rauwe versie klaarmaken. Men zou ook in principe elke dag een nieuwe fruit of groentesoort kunnen uitproberen en een heel jaar niet hetzelfde moeten eten. Bij een standaard dieet eet men meestal dezelfde ingrediënten keer op keer maar in verschillende versies. Zo zijn de hoofdingrediënten van een maaltijd bijna altijd op basis van granen/ zaden, dierlijke producten en groente. Op een typische dag wordt   twee keer een graanmaaltijd (brood) en een keer een graan/ zaad (pasta, rijst), dierlijk product (vlees of zuivel) en groente (aardappels etc.) geconsumeerd. En dat een leven lang. Op een rauwe leefstijl kan men eindeloos variëren tussen duizenden vruchten, groenten, noten, zaden, zeegroenten, kiemen en de lekkerste gerechten klaarmaken die het welzijn en vreugde verhogen. Toetjes kunnen als volwaardige maaltijd gegeten worden. Op welk ander voedingspatroon zou men dagenlang alleen lekkere toetjes kunnen eten zonder enig nadelig effect op gezondheid en lijn? Daarnaast is de smaakbeleving van mensen die een natuurlijke voeding nuttigen intensiever. Subtiele smaken worden beter waargenomen Na een bepaalde tijd op een rauwe leefwijze gaan de smaakpapillen weer goed functioneren en zal een pizza bijvoorbeeld te zout te vet en overdonderend smaken.

Is eten op deze manier niet te duur?

Naar mijn ervaring niet! Natuurlijk eet men alles biologisch maar er zijn ook heel veel voedingsmiddelen die men niet meer gaat kopen zoals, genotmiddelen, vlees, en brood. Daarnaast kan men zeer goedkoop noten, zaden en granen laten kiemen en ook in de winter op deze manier altijd verse voedingsmiddelen in huis hebben.. Voor degenen met een groene duim is een eigen moestuin een ware zegen. Er zijn nog meer tips en trucs om geld te besparen zoals winkelen tegen sluitingstijd op de markt of natuurvoedingswinkel en bijvoorbeeld grootere hoeveelheden kopen met een korting.

Moet ik een sterke wil hebben om succes te boeken?

Nee, zeker niet. Men kan het net zo snel of langzaam aangaan als men wil. Het gaat om kleine veranderingen die vanzelfsprekend zullen worden. Zoals bijvoorbeeld als eerste stap voor biologische producten te kiezen. Daarna misschien als tweede stap het witte brood   met volwaardigere soorten brood vervangen zoals volkorenbrood, speltbrood, roggebrood, gekiemde tarwebrood en ga zo maar door. In plaats van koeienmelk, geitenmelk gebruiken er zijn talloze voorbeelden. Het gaat erom dat de betere voedingsmiddelen de minder goede zullen vervangen en niet dat men plotseling veel moet laten staan. Uiteindelijk kunnen veel voedingsmiddelen door betere alternatieven vervangen worden tot men, afhankelijk van wat men wil bereiken, de beste keuze maakt: en voor een voedingspatroon kiest dat het dichts bij de originele intentie ligt!

Is het tijdrovend om rauw te eten?

Integendeel als alle familieleden meedoen, en men niet voor iedereen een aparte kost moet voorzetten, is het met een beetje planning een zeer snelle keuken! Er zijn tenslotte geen kooktijden en men moet na afloop nooit potten en pannen schrobben. Men kan ook lijnzaad crackers, “pizzabodems” en “brood” op voorraad maken en een paar weken in de koelkast bewaren.

Kan ik dan niet meer uit eten gaan?

Elk restaurant biedt tegenwoordig goede salades aan. Men kan desnoods een paar ingrediënten van thuis meenemen zoals een avocado, pijnboompitten of andere nootjes en eraan toevoegen. De meeste obers zullen hun best doen om jou wensen te vervullen. Maar meestal zal een Raw Foodist toch voor de gezelschap met andere mensen meegaan en niet voor het eten. Naar verwachting zal men meer Raw Food restaurants in alle grote steden van Nederland tegenkomen zoals het nu in Amerika het geval is. De eerste staat al in Amsterdam! Dan is lekker uitgaan en genieten van een Raw Food maaltijd makkelijk.

Zijn er ook nadelen?

Ja, men wordt gevoeliger voor allerlei invloeden van buitenaf omdat men alles letterlijk “rauw op zijn dak” binnen krijgt. Men kan stemmingen van anderen goed aanvoelen en helaas ook overnemen. Een mate van zelfkennis en bewustzijnvorming is dus belangrijk. Er kunnen in de eerste fase veel emoties zowel als veel lichamelijke gifstoffen vrijkomen die van licht tot zwaar beschreven worden. Men kan gauw ontmoedigd worden tijdens zo een fase omdat men “verdorie al zo gezond eet” en zich toch wel moe, ziek en wanhopig voelt! Deze fase kan tussen enkele maanden tot enkele jaren duren wat voor sommige erg lang lijkt! Ook is de omgeving niet altijd ondersteunend en heeft men vaak met negatieve en angstige mensen te maken die op allerlei manieren proberen iemand te boycotten . Men moet behoorlijk stevig in zijn schoenen staan om tegen de stroom aan te kunnen zwemmen en voelt men zich soms best wel geisoleerd. Een ander nadeel is dat men zich op onbekend terrein begeeft waar niemand in de laatste paar duizend jaar is geweest en men zo letterlijk aan eigen lijve moet ervaren wat werkt en wat niet. Ook zijn er mensen die zo obsessief en krampachtig met rauwe voeding bezig zijn dat ze alsnog ziektes en misère voor zichzelf kunnen creëren.


 
Copyright © NatuRAW lifestyle 2006
De informatie op deze website is uitsluitend bestemd voor educatieve doeleinden.
Bij gezondheidsklachten raadpleeg altijd een arts of therapeut.
De inhoud van deze site is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren of te genezen.