NatuRaw lifestyle

home
waarom rauw
rauwe verhalen
coaching
artikelen
recepten
rauwe wereld
links

 

 

 

oregano


Interview met Ray Persoon

raw choco cakeRay Persoon hield zich ondermeer enkele jaren bezig met het meedenken, opzetten en uitvoeren van verschillende projecten, waaronder het maandelijks terugkerende evenement van Mastercare: The Chocolate Party in Amsterdam.

Momenteel biedt hij ondersteuning en advies via workshops (onder andere food–prep  classes), lezingen en personal coaching.
Zijn Raw Food cuisine kenmerkt zich door oog voor detail, presentatie en kwaliteit voor ingrediënten en smaak.
Vanuit zijn horeca-achtergrond, komend uit een succesvolle ondernemersfamilie, weet Ray als geen ander voeding op een makkelijke manier te bereiden, te presenteren en naar geïnteresseerden uit te leggen.
Een leefstijl en cuisine die niet alleen de smaakpapillen en het oog maar ook een diepere laag van ons weten aanspreekt. "Oude wijsheid in een nieuw jasje!"

Anita: De meest brandende vraag: waarom nam jij de stap om “rauw” te worden en wie gaf jou de eerste impuls?

Ray:
De allereerste impuls kreeg ik door het lezen van het boek: “Een Leven Lang Fit”! Daar haalde ik een paar belangrijke aspecten uit: namelijk hoe belangrijk sappen en met name groene sappen voor ons zijn.
Ik had wel eens wat over voeding gelezen, maar dit boek sprak me vooral aan doordat de basisprincipes goed en eenvoudig werden uitgelegd en allen waren onderbouwd met grondige studies van tenminste twintig jaar. Dat was eigenlijk mijn eerste impuls. Na een aantal jaren volgens deze principes geleefd te hebben kwam ik in het tijdschrift Happinez een artikel tegen, over Raw Foods. Ik deed toen iets wat ik normaal gesproken niet zo snel doe. Ik nam contact op met deze mensen uit Amerika, om te vragen of er ook iemand in de Benelux was die deze leefwijze praktiseerde. Al snel kreeg ik uit Amerika een telefoonnummer en daarmee contact met de eerste Raw Food-supportgroep in Amsterdam die toen nota bene net van start ging!
Er kwamen mensen uit Amerika over voor seminars, workshops en begeleiding.
Een belangrijk onderdeel van deze supportgroep was een reinigingskuur. Ondanks het feit dat ik toen in een lastige privésituatie zat, emotioneel en financieel, voelde ik mij tijdens de kuur steeds lichter, prettiger, blijer en soepeler in mijn lichaam worden.
Op de twaalfde dag had ik een soort “awakening” moment. Ik begon uit het diepste van mijn wezen hartelijk te lachen, zonder daar ook maar een externe factor voor te hebben. Het was een gevoel dat ik me alleen maar uit mijn kinderjaren kon herinneren. Een enorme blijdschap om hier te zijn, om te leven en te voelen!
En dat ging natuurlijk weer gepaard met een bewustwording en allerlei andere inzichten.
Dit was zo’n bijzonder moment dat het mijn nieuwsgierigheid naar de nieuwe mogelijkheden in de relatie tussen voeding en reiniging en welzijn verder prikkelde.

Anita: Hoe kwam jij aan je kennis? Had je hulp van anderen?

Ray:
In die tijd werkte ik onder andere samen met mensen van Mastercare en de Chocolate Club. Ik hielp destijds onder andere mee met het nadenken, organiseren en neerzetten van rook- en alcoholvrije feesten in Amsterdam. Een educatief platform met betrekking tot ontwikkeling en gezondheid, gegoten in een feestvorm. Daardoor had ik ook geregeld feedback met de Raw Food community.
Doordat ik ook met veel mensen in contact kwam die optimale gezondheid nastreefden - waaronder ook velen die mede in deze branche werkzaam waren - stimuleerde en motiveerde mij dit destijds nog meer om daarin verder te gaan. Maar in essentie deed ik het op eigen kracht en had ik het meeste baat bij het luisteren naar mijn eigen lichaam. Misschien had ik in die tijd meer moeten doorvragen om nog meer info uit het samenzijn met andere gelijkgezinden te kunnen halen. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik waarschijnlijk als enige tot voor kort nog geen enkel Raw Food-boek las.
Pas nu na twee jaar heb ik het boekje van Victoria Boutenko, “12 Steps to Raw Foods”, gelezen. Nu besef ik dat ik op het goede spoor zit en dit boekje is min of meer een bevestiging van dat feit! Inmiddels ben ik wat meer gaan lezen en luisteren naar interviews. Als ik om me heen kijk ben ik misschien de enige “Raw Foodist” die niet al alles heeft gelezen van Gabriel Cousens tot David Wolfe!
Het is mijn eigen manier, merk ik. Dan kan ik zonder voorgeprogrammeerd te zijn door de meningen van anderen, mijn eigen ervaringen meemaken en deze zodoende ook weer communiceren naar mijzelf en mijn cliënten.
Nu hou ik via internet - onder andere via nieuwsbrieven - de verschillende ontwikkelingen bij rond optimale gezondheid, Raw Foods en Superfoods.

Anita: Hoe zag jouw voedingspatroon eruit voordat je aan deze radicale reis begon? Had jij gezondheidsklachten?

Ray:
Ik kom uit een horecafamilie, waar we altijd al gewend waren om heel aandachtig met voeding en presentatie om te gaan. Mijn grootouders hadden al in 1940 de eerste Milkbar in Nederland, waar de milkshakes destijds al met zelfgemaakte siropen en essences gemaakt werden. Ook hadden wij de eerste Café Espresso in Nederland, met een mondiale flair. Wij worden hierover in verschillende boeken over Nederland genoemd.
Daarnaast hadden wij nog een bekende ontbijt- en lunchgelegenheid, waar veel huisgemaakt werd en met natuurlijke ingrediënten bereid. Het “broodje gezond” en onder andere “tot ziens en een prettige dag vandaag’’ komen uit onze hoed!
Ik at vroeger alles, maar dan wel van goede kwaliteit en met aandacht bereid.
Mijn vader was/is een top-horecaman en mijn moeder was veertig jaar lang yogalerares. Zij was altijd overal, wonderlijk genoeg, als eerste bij. De tarwegras stond bij ons vijftien jaar geleden al enkelhoog overal in de keuken!
Een neus voor echtheid en kwaliteit runs in the family.
Zeven jaar geleden besloot ik met vlees te stoppen. Ik werd vegetariër en ik begon, onder invloed van het boek “Een Leven Lang Fit”, veel sappen te drinken.
Toen ik drie jaar geleden met Raw Food begon, deed ik in het begin ook niet veel anders dan voorheen. Ik bleef veel sappen drinken en at als ontbijt alleen fruit en dronk veel water.
Het brood werd in die tijd steeds donkerder en volwaardiger, tot ik na een roggebroodfase uiteindelijk ben overgestapt naar Raw Food homemade crackers.
Ik dacht toen in die tijd redelijk gezond te zijn, maar terugkijkend zie ik wel dat ik me nu veel beter voel. Ik herstel sneller van vermoeidheid en ik beweeg me veel makkelijker.

Anita: Wat veranderde er voor jou in de loop van de tijd rond “rauw”? Hoe zit jij nu lichamelijk maar ook mentaal in elkaar?

Ray:
Ik heb nóg meer aandacht voor mijn voeding. Doordat ik met “levende” voeding te maken heb, heb ik nu ook meer aandacht voor het leven.
Ik ervaar nu ook, na twee jaar van ontgiften, dat veel dingen heel “rauw” binnen komen. Het is niet altijd even prettig en best wel even wennen dat levenservaringen een grotere impact hebben. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de goede ervaringen in het leven: deze zijn dan ook veel intenser!
Lichamelijk ben ik nu veel soepeler en leniger. Ik merk het onder andere ook aan mijn haar dat ineens heel hard groeit. Ik krijg nota bene ineens op mijn vijftigste krullen!
Ik las onlangs dat de fysieke kenmerken van gezondheid in de ogen, huid, haar en nagels weerspiegeld worden. Bij mij gaan deze goed vooruit.
Natuurlijk is dit proces nog lang niet voltooid. Mentaal en emotioneel kan ik door de verkregen helderheid goed onderscheiden wat “van mij” is en wat niet. Ik ben mijzelf ook veel bewuster van waaruit ik reageer en waarom.

Anita: Had je in de eerste periode “detox”-verschijnselen?

Ray:
Jazeker, best wel. Veel mensen haken af in zo’n fase, omdat ze dat niet aankunnen of willen of onjuist interpreteren. Ze gaan gezond eten en gaan zich dan in eerste instantie vaak wat slechter voelen! Als men genoeg kennis van zaken heeft weet men dat het juist de gifstoffen zijn die het lichaam verlaten en dat juist die jarenlang opgeslagen gifstoffen deze onprettige gevoelens met zich meebrengen. Dit is maar een korte fase en is allemaal zeer tijdelijk.

Anita: Hoe reageerde jouw omgeving hierop?

Ray:
Men vond mij wel extreem.
Inmiddels vind ik het zelf extreem hoe de meerderheid van de mensen eet. Ook vind ik het opmerkelijk dat de meerderheid van de mensen moeiteloos vijf modemerken kan opnoemen, maar niet vijf schadelijke gifstoffen die men vandaag de dag absoluut dient te vermijden!
Gifstoffen die men dagelijks naar binnen krijgt, zeer schadelijk zijn en ook nog eens op het etiket van onze voedselproducten vermeld staan.
Mensen kennen de gebruiksaanwijzing van hun DVD-recorder beter dan de invloed die bepaalde stoffen, nutriënten en voedsel op ons lichaam hebben. Eerlijk gezegd moet ik soms ook nog wel wennen aan het feit dat ik zoveel dingen niet eet. Als ik het uitspreek klinkt het ook best wel heftig, maar inmiddels voel ik mij er steeds beter, goed en sterk bij en mis ik nog zelden zaken als junkfood.

Anita: Heb jij succesverhalen van mensen die je hebt begeleid of geïnspireerd?

Ray: Jazeker.
Ik heb twee jaar geleden een jaar voor een leuke dame van 88 jaar mogen zorgen. Ik verzorgde daar vrijwilligerswerk met nachtdiensten van 21.00–9.00 uur. In het begin kon deze dame zich nauwelijks bewegen en lag ze als een plank op bed. Ze had allerlei klachten waaronder constipatie, een recente TIA, open been, artrose en een vergruisde heup.
Zij geloofde niet echt in het effect van biologische en gezonde voeding. Sterker nog, zij was daar behoorlijk sceptisch over! Maar haar gezondheid ging intussen wel hard achteruit.
Ik gaf haar toen, in overleg, ‘s morgens heerlijke groente- en fruitsappen en mixte daarin diverse Superfoods! Een week later kon zij weer normaal naar het toilet en drie weken later vertelde zij mij dat er een “wonder” was gebeurd, omdat ze weer enigszins normaal haar knieën kon bewegen en ze zichzelf weer wat kon omdraaien in bed. Ik was erg ontroerd!
In de loop van de maanden behaalden wij allerlei kleine successen. Helaas werd deze aanpak en dit voedingspatroon door de mensen van het verzorgingsteam om haar heen niet doorgetrokken, maar ik had wel genoeg gezien! Voor iemand van die leeftijd en met een sceptische houding toch nog zo’n grote sprong te kunnen maken naar herstel en gezondheid: fantastisch!

Anita: Zijn of waren er ook negatieve aspecten die je zou willen delen?

Ray:
Ja, ik maakte me in het begin af en toe wel eens zorgen om mijn gewicht, ondanks dat ik me erg goed voelde. Ik ben van nature al heel slank en een verlies van vijf kilo is voor mij wel veel. Mensen in mijn omgeving reageerden ook wel eens verontrust en dat gaf mij in het begin ook weer een beetje een ongerust gevoel. Inmiddels heb ik daarin meer kennis van zaken en ervaring.

Anita: Wat adviseer je iemand om te doen die nog aarzelt of dit wel het juiste pad is?

Ray:
Bij een Raw Food-lezing of workshop of bijeenkomst of, beter nog, op een diner te komen.
Zelf ervaren hoe het smaakt en vooral hoe het voelt! Er alleen maar droog over praten is niet zo effectief. Mensen moeten het zelf voelen, ervaren en proeven. Het woord “rauw” alleen heeft ook volkomen terecht niet bepaald een appetijtelijke associatie voor de meeste mensen.
Ik benadruk dan ook altijd dat deze keuken nooit hoger dan 38 graden Celsius verhit en dat dit dus absoluut niet betekent dat je alleen maar salades en bleekselderij zit te eten. Er zijn inmiddels eindeloos veel goddelijke gerechten voorhanden en dit is de enige keuken die volgens mij werkelijk de naam “haute cuisine” verdient.
Wat men tegenwoordig haute cuisine noemt smaakt heerlijk en ziet er qua presentatie werkelijk prachtig uit. Maar de filosofie van de meeste mensen die hierin werkzaam zijn is er een van de zeer korte termijn. Dit zit ook in onze hedendaagse maatschappij verweven: even snel een behoefte bevredigen!

Anita: Wat is volgens jou de toekomst van onze voeding?

Ray:
Daar ben ik heel duidelijk in. In de huidige vorm is er geen toekomst. Ik weet dat we nu midden in een chaos zitten. Door belangenverstrengeling wordt veel informatie onderdrukt, maar mede door de komst van internet is inmiddels bijna alle info met betrekking tot optimale gezondheid wel te achterhalen. Ik zie dat mensen die bij grote bedrijven werken en wetenschappers met gewetensbezwaren kampen en niet meer zo makkelijk al die gifstoffen in onze voeding om het eten houdbaar of mooi te maken, kunnen promoten en ook hiermee naar buiten treden. Dat is een goede zaak. Er is veel aan het veranderen, de trend is al ingezet.

Anita: Hoe denk jij over ziekte?

Ray:
Ziekte is een signaal vanuit je lichaam dat er aandacht nodig is op een bepaald niveau. Dat men eigenlijk stil zou moeten staan om even, of wat langer, naar binnen te gaan, om te luisteren waar dit vandaan komt en wat het ons te zeggen heeft.
Het hoeft niet altijd een fysieke blokkade te zijn. Het kan zeker ook op een ander vlak zitten.
Dieren doen ons dat goed voor: als een dier ziek wordt stopt het met eten en drinken en trekt zich terug. Het zelfgenererend vermogen van het lichaam zorgt dan meestal voor de rest.

Anita: Waarom worden er over voeding veel leugens verspreid?

Ray:
Door belangenverstrengeling vanuit de zuivel-, vlees-, farmaceutische industrie enzovoort. Daar zit heel veel geld en macht achter.

Anita: Hoe ziet jouw dagelijks voedingspatroon eruit? Gebruik je superfoods? Vind je het essentieel om superfoods te gebruiken of kan iemand het ook zonder doen?

Ray:
Ik drink in de ochtend eerst een glas lauw mineraalwater met wat citroen en een superfood.
Een uur later een verse groene sap of een glas met mixed superfoods-greens. Twee uur daarna een smoothie van diverse fruit met superfoods of een groene smoothie met superfoods. ‘s Middags eet ik nu mijn grootste maaltijd: een rijk gevarieerde salade met veel kiemen en zelfgemaakte crackers.
Ik spreek alleen maar voor mezelf als ik zeg dat voor mij superfoods momenteel nog wel even essentieel zijn. Wel geloof ik dat ik / wij na een bepaalde tijd minder superfoods nodig zullen hebben omdat onze darmen dan efficiënter werken, alles schoner is, de reserves aangevuld zijn en de nutriënten uit het dagelijks voedsel beter opgenomen kunnen worden. Iemand die in de natuur leeft zal waarschijnlijk vrijwel geen behoefte aan superfoods hebben, maar ik ben iemand die momenteel nog even in een vervuilde stad woont.

Anita: Is jouw voeding in de loop der tijd veranderd? Eet jij nu anders dan in het begin?

Ray:
Ik eet nu minder en ben mij bewuster van het verschil tussen emotioneel eten en mezelf echt voeden. Ik heb ook gemerkt dat mijn lichaam eens in de maand een pauze inlast waarin ik een dag of twee helemaal geen behoefte aan eten heb. Ik drink dan wel extra veel geoptimaliseerd mineraalwater in die dagen. Het is nu ook de lichtheid en flexibiliteit van zijn waar ik naar streef.

Anita: Hoe zie jij je toekomst met betrekking tot Raw Foods?

Ray:
Wat mijn voedingspatroon betreft ga ik nooit meer terug naar mijn oude gekookte voedingspatroon!
Ik ben inmiddels al weer een aantal jaren bezig mensen te coachen naar optimale gezondheid en heb wat dat betreft verrassend en dankbaar succes.
Ik zie zoveel resultaat, zoveel blijdschap en dankbaarheid bij mijn cliënten. Zaken als meer concentratievermogen, meer helderheid, meer vitaliteit, meer flexibiliteit en een veel sterkere focus in een relatief korte tijd.
Ik deed in mijn leven heel veel workshops, maar er komt soms iets op je pad dat je een “aha” gevoel geeft en je helemaal doet ontwaken. In mijn geval was dat Raw Foods. Veel van de positieve ervaringen van andere workshops, ceremonies of experimenten die ik deed waren vrij snel of na verloop van tijd weer vergeten of verdwenen.
Met voeding is iedereen meerdere malen per dag bezig. Als je bewust met voeding en kwaliteit bezig bent, heeft dat invloed op andere aspecten van je wezen en zijn. Iedereen heeft het recht op echt goede voeding.
Raw Foods is in principe niets nieuws. Ons lichaam is daar nota bene in de basis op ingesteld!
Het is oude, effectieve en inmiddels grotendeels wetenschappelijk aantoonbaar bewezen kennis en wijsheid.

Anita: Waar ben je momenteel mee bezig en heeft dat met je gekozen leefstijl te maken?

Ray:
Ik ben overgestapt naar zelfstandig ondernemerschap en ben fulltime met Raw Foods, lifestyle coaching en workshops bezig.
Daarnaast ben ik uiteraard - zoals iedereen - bezig met mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Zaken loslaten die niet meer bij mij passen. Vaak zitten wij zo in ons hoofd en reageren wij ook zo vaak vanuit deze gedachten of associaties vanuit ons eigen verhaal of onze interpretatie. Terwijl je je vaak zelden realiseert wat de werkelijkheid is. “Where would you be without your story?”
Als ik mijn verhaal loslaat kan ik mensen echt ontmoeten en kunnen we samen uitwisselen, ontspannen en van elkaar leren.
Ik ben deze periode ook weer met reinigingskuren bezig en raak meer en meer geïnteresseerd in oude culturen, kruiden, superfoods en de ervaring en wijsheid hierin. Daarnaast wissel ik veel uit met collega’s en mensen uit de branche.
Het is mijn wens een groot stuk land te kopen in een inspirerende omgeving met een prettig klimaat, waar ik mensen met een meer natuurlijke leefstijl kennis laat maken, om nog meer te genieten van het leven
“We are human beings and not human doings.”

Anita: Wat doe je nog meer om jezelf en jouw geest gezond te houden? Doe je aan meditatie, yoga of iets anders?

Ray:
Ik doe veel verschillende disciplines, zeker iedere dag wel een combi van een uur. De vijf Tibetaanse rites, meditatie, mantra en vrijwel het hele jaar regelmatig fitness. Dagelijks veel rekken en strekken en geregeld ademhalingsoefeningen.
Ik maakte onlangs kennis met squash, wat ik erg leuk en interessant vind. Een keer per maand neem ik een Shiatsu-behandeling bij een goede vriend en collega, wat mij weer helemaal oplaadt. Ik kijk selectief televisie en ben meer gaan lezen.

Anita: Zijn er nog andere dingen die jij zou willen delen?

Ray:
Ja, allereerst vind ik het heel leuk dat ik hier bij jou mijn verhaal kon doen. Ik heb respect voor jou als mens, vrouw, alleenstaande moeder van twee prachtige kinderen en met een fulltime job. Ik bewonder jouw creativiteit, discipline en aanpak met betrekking tot optimale gezondheid en jouw professionele en leuke coaching naar geïnteresseerden.
Wat ik ook wil delen is dat er behoorlijk wat research en motivatie voor nodig was om te starten met dit optimale voedingspatroon en dit uiteindelijk door te zetten naar honderd procent Raw Foods!
Er is ook een bepaalde mate van souplesse voor nodig om niet in een isolement terecht te komen. Je krijgt soms het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat, omdat er zich zoveel interne processen afspelen. Inmiddels is er genoeg informatie, literatuur en ervaring voorhanden.
Ik adviseer mensen zelden ineens honderd procent rauw te gaan eten. Neem één of twee aspecten uit deze leefstijl mee en ga daar eens een maand consequent mee aan de slag. De meeste mensen zijn aangenaam verrast door de eenvoud en hun enorme toename in welzijn.

Als je naar 75 of 100 procent rauw doorzet heb je ook minder vooroordelen naar andere mensen en hun eetpatroon. Je wordt ook voorzichtiger in wat je deelt met anderen en je krijgt inzicht in wat mensen aankunnen en wat niet. Het is niet zo vreemd dat mensen doen wat ze doen in deze maatschappij. Soms wil je jezelf, bewust of onbewust, verdoven met allerlei voedingsmiddelen, bezigheden of drugs. Het kan heel lastig zijn om zo’n patroon te doorbreken.
Na een ingrijpende gebeurtenis als een ziekte of een sterfgeval hebben mensen helaas pas vaak de wens en het inzicht en de nodige kracht om iets aan hun leven te gaan veranderen. Maar hierop hoef je niet te zitten wachten! Als je jezelf toestaat even stil te staan of zitten, kun je nadenken over hoe het verder moet en wat jij wilt met jouw leven.

Wat ik enigszins jammer vind is dat over de Raw Food-gemeenschap veel vooroordelen heersen. Mensen hebben een beeld van hippies met geitenwollen sokken. Zij krijgen dan een aangename verrassing als ze tegenover moderne mensen komen te staan zoals jij en ik, die totaal niet veroordelen wat zij doen, maar alleen kwaliteit en effectief bewezen gezondheid willen aanreiken. Elke keer krijgen mensen weer hoop en een big smile tijdens en na mijn coaching –sessies. En helemaal als zij de Raw Food-cuisine hebben geproefd!

Beginnen met een optimale leefstijl lijkt een beetje als beginnen met autorijden: je denkt in het begin dat het je nooit gaat lukken om alles te onthouden, te laten en toe te passen. Een half jaar later heb jij je rijbewijs en rij je vrijwel moeiteloos weg. Dat wil zeggen: mits je een goede en ervaren rij-instructeur hebt gevonden.

Ray Persoon
Health Coach& Raw Food Instructor
Email: info@raw2go.nl
website: www.raw2go.nl
tel: 070 335 1909


 

 

 
Copyright © NatuRAW lifestyle 2006
De informatie op deze website is uitsluitend bestemd voor educatieve doeleinden.
Bij gezondheidsklachten raadpleeg altijd een arts of therapeut.
De inhoud van deze site is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren of te genezen.