NatuRaw lifestyle

home
waarom rauw
rauwe verhalen
coaching
artikelen
recepten
rauwe wereld
links

 

 

 

oregano


Maca

macaMaca's thuisfront hoog in de Andes!

Maca (Lepidium Peruvianum Chacon) ook bekend onder de naam Peruviaanse Ginseng, is een knolgewas uit Peru. Dit gewas lijk op een wat grotere gele radijs en groeit onder de meest extreme weersomstandigheden hoog in de bergen.

Maca is zongedroogd, onverhit en in poedervorm verkrijgbaar. Op deze manier bewerkt is Maca jarenlang houdbaar. Het is ook in grotere hoeveelheden niet toxisch en zonder bijwerkingen. Maca is een “Superfood” geen medicijn. De eigenschappen van Maca op de gezondheid zijn wetenschappelijk bewezen. In dierenproeven werd geconstateerd, dat hoe meer Maca de dieren aten hoe krachtiger en seksueel actiever ze werden. In eerste instantie word Maca door mensen in extreme weersomstandigheden gegeten, waar weinig gewassen overleven. Maca’s gebruik en werking als uithoudingsvermogen, libido en vruchtbaarheid verhogend gewas, dateert al 500 jaar in de tijd maar er werden ook sporen van primitieve Maca landbouw die 1600 jaar voor Christus afstamden, gedocumenteerd. Maca is een krachtig adapterend “Superfood”. Dat betekend dat het de eigenschap heeft hormonale lichaamsfuncties te harmoniseren en te stabiliseren. Maca kan het bloeddruk dalen zowel als laten stijgen. Het immuunsysteem wordt door Maca opgekrikt als het nodig is en een pitje lager gezet (denk aan allergieën) als het te hard werkt.

Maca kan door zijn adapteereenden eigenschappen , het immuunsysteem en de vitaliteit in het algemeen, in balans brengen.  Depressies worden bestreden en het geheugen verbeterd.

Maca is daarnaast extreme hoog aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen (calcium, ijzer, magnesium, kalium, jodium), enzymen, alle essentiële aminozuren en bijna 60 secundaire plantenstoffen. Daarnaast is Maca een rijke bron aan essentiële vetzuren (2,2%) en sterolen.

Maca kan helpen bij mannelijk impotentie (Maca wordt ook de natuurlijke Viagra genoemd) , overgangsklachten, osteoporose, chronische vermoeidheidssyndroom, depressie, menstruatie klachten, verhoging van sport prestaties en uithoudingsvermogen en veel meer. De natuurlijke sterolen helpen spiermassa sneller op te bouwen tijdens sporten. Maca stimuleert op een natuurlijke wijze de hormoonproductie en helpt het endocriene systeem in balans te brengen.

Maca kan met andere voedingsmiddelen gecombineerd ingenomen worde. Het smaakt lekker! Probeer het in smoothies, noten melk of gewoon rechtstreeks. Voor een algemene boost, begin met een theelepel per dag en verhoog de hoeveelheid naar 8 theelepels of meer.

 

Kirlian foto van Maca

kirlian

 
Copyright © NatuRAW lifestyle 2006
De informatie op deze website is uitsluitend bestemd voor educatieve doeleinden.
Bij gezondheidsklachten raadpleeg altijd een arts of therapeut.
De inhoud van deze site is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren of te genezen.