NatuRaw lifestyle

home
waarom rauw
rauwe verhalen
coaching
artikelen
recepten
rauwe wereld
links

oregano


Interview met Keung Man

Keung Man is de oprichter van www.mastercare.nl waar hij tal van Superfoods en andere gezondheidsproducten verkoopt en ook de initiatiefnemer van “The Chocolate Club” in de Amsterdamse Mirror Center! Een maandelijks terugkerend evenement met een levende voeding diner, aansluitend feest op wereldmuziek en allerlei leuke bewustzijn verrijkende activiteiten in een niet toxische omgeving. "It's hip to be healthy and cool to be conscious”… is zijn motto!

Anita: Wanneer en vooral waarom heb jij besloten om je voedingspatroon helemaal te veranderen en de “rauwe” wereld binnen te stappen?

Keung: Zes jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met rauwe voeding oftewel “Raw and Living Foods”. Ik was altijd al op zoek geweest naar iets dat mij optimaal laat voelen. In die tijd zat ik in India in een Ashram. Daar kwam ik een heel klein boekje tegen: “Mucusless Diet Healing System”van Arnold Ehret, ik had het boek zomaar uit honderden gepakt in een bibliotheek. Op dat moment heeft het bij mij geklikt. Ik dacht dat dit iets heel waardevols moet zijn. Ik wist in het begin bij god niet waarom of hoe en wat maar het voelde goed. Eenmaal terug in Nederland ben ik op onderzoek gegaan en heb alle boeken gekocht over de leefstijl, die ik maar kon vinden. Ik ben naar seminars en lezingen gereisd in USA en Engeland heb daar naar verschillende voorstanders op deze leefwijze, geluisterd . De eerste drie maanden heb ik het, vol enthousiasme, ook 100% toegepast puur vanuit een basis van discipline. Natuurlijk kreeg ik een gigantische terugval. Doordat ik in de eerste drie maanden al kon ervaren hoe helder, hoeveel energie er bij vrijkomt en hoe extatisch ik mij bij voelde kon ik makkelijk weer de draad oppakken. Ik realiseerde mij dat een rauwe voeding de meest optimale voeding is en kon dus goed het verschil merken hoe ik mij voelde toen ik even van mijn pad afweek!In eerste instantie was ik niet zozeer geïnteresseerd in mijn klachten op te lossen. Dat was meer bijzaak en een gevolg van een leven op natuurlijke wijze Waarom ik het deed..dat was meer voor het extatische gevoel dat ik bij kreeg!

Anita: Was jij vóór die tijd al bezig met voeding en gezondheid? Of heb je zelfs beroepsmatig mee te maken gehad?

Keung: Ja ik was al bezig met voeding en gezondheid en ook beroepsmatig. Ik heb 12 jaar vechtsport les gegeven waarin voeding een belangrijk onderdeel van was. Om optimaal te kunnen sporten is een goede voeding en gezondheid van absoluut belang. De natuurlijkste voedingspatroon was in die tijd op basis van “Fit For Life” boeken en de voedingssupplementen die in die tijd als de beste werden geacht. Naast de sportlessen was ik ook met therapeutische activiteiten bezig. Al met al een rode draad in mijn leven.Uiteindelijk zijn de therapeutische activiteiten getransformeerd naar coachen van mensen op deze leefstijl. Uiteindelijk zijn de sessies een heel complex geheel geworden waarin een holistisch beeld over gezondheid belangrijker is dan alleen de voeding. Natuurlijk heeft voeding een groot invloed op je hele systeem en al je gedachten maar het werkt tegelijkertijd met veel andere invloeden samen.Sterker nog op het moment dat je al deze invloeden toepast krijg je een versterkend effect en dan zijn deze invloeden veel effectiever dan dat ze apart zouden kunnen zijn. Het kan dus veel meer zijn dan alleen maar positief denken en gezond eten. Er gebeurt iets dat werkelijk magisch is. Je komt in een andere realiteit terecht. Een realiteit van denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dat vind ik het interessante aan rauwe voeding. Het geeft je een opening naar een helderheid waardoor je andere dimensies kan ervaren. Je gaat nadenken en kijken wat er nog meer in zit in het leven. Heel veel mensen die met rauwe voeding bezig zijn blijven helaas steken in het gezondheidsaspect op deze leefstijl. Omdat ze zich alleen maar daarop concentreren. Er is zoveel meer het is een heel proces. Je voelt wat de voeding met je doet je voelt wat ook gekookte voeding met je doet.

Anita: Hoe ben jij aan al je informatie gekomen? Heb je toen (maar ook later ) mensen ontmoet die al bezig waren op deze leefstijl! Workshops gevolgd of zelfs een opleiding in het buitenland?

Keung: Zoals gezegd heb ik alle boeken gekocht die toen te krijgen waren. Ik ben naar Londen gereisd naar de Fresh Network. Ik ben in Amerika geweest en daar de seminars bezocht van David Wolfe, Gabriel Cousens, Dr. Bisci en Paul Nison. Al het geld dat ik toen verdiende ging grotendeels op aan educatie en onderzoek op gebied van supplementen en reiniging programma’s. Dat was noodzakelijk om een gevoel over de kwaliteit van de verschillende producten zelf te kunnen ervaren.De intentie van Mastercare is ook om de hoogste kwaliteit aan producten aan te bieden.Veel informatie komt eigenlijk ook van binnen. Voordat ik in aanraking kwam met rauwe voeding voelde ik niet zo veel wat van binnen allemaal gebeurd of ik was mij niet helemaal van bewust. Ik at gekookte voeding en wist niet wat dat met mij deed. Zelfs op dit moment realiseer ik me dat er van alles en nog wat gebeurt van binnen!Voeding geeft je letterlijk en figuurlijk zoveel ruimte. Letterlijk in die zin dat je een hoop “rootzooi” los laat. Vanuit welk orgaan dan ook en op welke manier dan ook geproduceerd. Via gedachtes of manier van leven en uiteraard voeding. Tegelijkertijd geeft dit leefstijl je een totaal andere toekomstperspectief die zo anders is dan wat ik daarvoor heb ervaren. Met toekomstperspectief bedoel ik dat je ten eerste alle geloofsovertuigingen die je had over bijvoorbeeld ouderdom, ziekte of hoe het leven is, laat varen. Alles krijgt een totaal nieuw betekenis. Dat is magisch ik heb er geen ander woord voor… het is extatisch! Het wil niet zeggen dat je tegelijkertijd geen uitdaging meer tegen zal komen nee, maar je hebt in ieder geval meer energie om die aan te gaan.
Ik heb een natuurgeneeskunde opleiding gedaan maar ik ben voornamelijk een autodidact die veel boeken leest. Ik moest de verschillende systemen onderzoeken en ook zelf uitproberen. De Natural Hygene beweging is een puristische beweging die ik mij in het begin heel veel voordelen heeft gebracht. Na een tijdje merkte ik echter dat dit systeem niet duurzaam is. Men moet ook rekening houden met de plek waar men leeft en andere omstandigheden. Zo kiezen de Natural Hygienisten alleen voor seizoensgebonden groente, noten, zaden en fruit. Dat werkt in dit klimaat niet echt. Ze adviseren ook om zeer veel fruit te eten. Dat is ook niet te doen omdat de meeste mensen van binnen aan het beschimmelen zijn en ook een verzuurd lichaam hebben. Allerlei bacteriën en schimmels komen zo op een verzwakt lichaam af omdat de natuur ze als opruimers heeft ontwikkeld. Eigenlijk bestaan ze om ons te helpen en om op te ruimen. Een heel ander kijk op ziekte en gezondheid!
Door een samenvoeging van andere systemen en denkbeelden bij elkaar is een kompleet pakket ontstaan om mensen op een doeltreffende en duurzame manier te kunnen helpen. In die zin is ook de “Mind Body” connectie ontstaan zodat ze niet na een korte tijd weer afhaken.
Als iemand informatie binnen krijgt kan hij op twee manieren mee omgaan: hij “consumeert” de informatie als een consument en schuift het naar achter in zijn onderbewustzijn om “ooit” iets mee te doen. Of hij neemt de beslissing in het hier en nu om het daadwerkelijk te proberen. Een bewuste beslissing is essentieel. Een eigen ervaring mee maken is cruciaal om iets te kunnen bereiken. En uiteraard ervoor open staan!

Anita: Wat is jou eigen “transformatie”verhaal? Had jij “detox”verschijnselen? Wat vond jouw omgeving van deze “extreme” verandering?

Keung: Vanaf het moment dat ik uit India terugkeerde was ik 100% gefocust op mijn doel. Mijn hele leven veranderde in een klap. Mijn vrouw dacht eerst dat ik gek was geworden ondanks het feit dat zij eerder zoiets met mij heeft doorgemaakt. Ik was eerder in een keer vegetariër geworden! Dat had ik ook nooit gepland. Ik herinner me nog dat we langs de viswinkel liepen en zij mij vroeg of ik trek in vis had die avond. Vanuit een innerlijk stem antwoordde ik dat ik geen vis meer wilde eten en eigenlijk ook geen ander dierlijk product. Dat kwam zo mijn mond uitgerold zonder dat ik me dat op dat moment realiseerde. Ik realiseerde me later dat het vanuit een diepere laag gekomen was en niet vanuit mijn denken. Natuurlijk had ik nog af en toe trek in een Hamburger maar ik kon niet meer terug naar mijn oude voedingspatroon. Zo is het ook met de rauwe voeding gegaan. Een paar valkuilen heb ik wel meegemaakt maar ik zie ze niet als negatieve ervaringen maar meer als leerprocessen. Er zijn volgens mij geen mensen die vanaf de eerste dag nooit meer iets hebben gegeten dat niet bij dit leefstijl past.
Ik had ook zeker “detox”verschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid alles komt eruit.
Op moment dat jij een verandering aanbrengt kom je uit je oude balans naar een nieuwe balans. Tijdens deze verandering heerst chaos. Het lichaam verschoond zichzelf en dat kan onaangenaam voelen omdat oude gifstoffen opnieuw in de bloedbaan terecht komen om afgevoerd te worden. Als je dat weet kan je redelijk ontspannen blijven.
Mijn allergieën, de lage rugklachten en eigenlijk al mijn kwalen verdwenen allemaal binnen een jaar.
Het vervelende was dat de band met mijn vrouw, vrienden en omgeving in het begin leek te verzwakken . Dat voelde zo omdat eten zo een enorm sterk sociaal gebeuren is. Natuurlijk waren die banden met mijn omgeving niet verzwakt alleen maar veranderd.
In het begin viel ik ook erg af en dat gaf ook het nodige commentaar van de omgeving. Door mijn eigen onzekerheden die daardoor ontstonden moest ik bij mij nog meer naar binnen gaan om te onderzoeken of het wel iets voor mij is en of ik 100% achter de filosofie kan staan. Ik kreeg daardoor vertrouwen in mijzelf en datgene waarmee ik bezig was en daarom kon ik ook doorgaan.
k zeg niet dat rauwe voeding in elke opzicht en ik elk context goed is. Hoe het gedaan wordt en met welk bewustzijn en kennis, is uitermate belangrijk als men succesvol wil zijn. Ik ken mensen die allerlei rauwe dingen eten terwijl ze vanaf een standaard dieet met vlees, vis en zuivel afkomen. Deze mensen zullen zeker een reactie krijgen als ze ineens zo veranderen. Dat wil niet zeggen dat het niet goed is maar het zou met een goede begeleiding en in balans gehouden moeten worden. Het bewustzijn waarmee men aan deze reis begint is een van de belangrijkste sleutels tot succes.
Mijn omgeving had veel moeite met mij tot op het moment dat ik openlijk en duidelijk naar de mensen toe kon stappen die hun onzekerheden en negatieve gedachten op mij probeerden te projecteren. Tot op dat moment was ik mijzelf aan het verstoppen, zo te zeggen, door niet duidelijk uit te spreken wat op dat moment op mij geprojecteerd werd en dat het in feite hun interpretaties zijn en niet de mijne. Ik voelde me prima! Doordat ik me realiseerde dat het niet mijn gedachten waren stond ik steviger in mijn schoenen en kon ik ook makkelijk om lachen. Vanaf dat moment hoefde ik ook niemand meer te overtuigen maar ging ik op een andere manier communiceren zonder in eindeloze discussies verzeild te raken.
Mensen zijn gauw onzeker als ze veranderingen zien in een ander en gaan onbewust zichzelf spiegelen aan iemand die wel is veranderd. Dan zien ze dat ze zelf niets proberen. Oude denkpatronen moeten af en toe door elkaar geschud worden.

Anita: Wat voor veranderingen heb jij op fysieke maar ook mentale niveau doorgemaakt?

Keung: Rauwe voeding maakt je helder. Door helder te zijn kan je zien wat er nog meer uit het leven te halen valt. Ineens kijk je anders naar de wereld maar ik ken ook mensen die puur in het aspect van de lichamelijke gezondheid zijn blijven steken omdat ze zich te sterk op dat aspect concentreren. Later realiseren ze zich dat veel meer aspecten bij elkaar komen en dat het een heel proces is om werkelijk al het “sap” uit het leven te halen. Als zo iemand dan weer van zijn pad afdwaalt en teug valt op gekookte voeding zal hij merken wat gekookte voeding met hem doet.

Anita: Als kinderen vanaf het begin volgens deze principe leven zal het waarschijnlijk niet moeilijk zijn om ze ook zo op te voeden maar wat adviseer jij ouders die hun kinderen pas later met deze leefwijze kennis laat maken en toch de wens hebben om ze zo puur en gezond mogelijk op te laten groeien? Hoe voed jij je kinderen (op)?

Keung: Ik heb zelf twee kinderen van 6 en 4 jaar, Luna en Thomas!Luna is niet vanaf haar geboorte rauw geweest maar wel heel vroeg hiermee in aanraking gekomen en Thomas is vanaf de geboorte de eerste instantie op rauwe voeding opgevoed. In die tijd was ik de meeste tijd thuis bij de kinderen. Mijn vrouw kookt vegetarisch voor ze en van mij krijgen ze gewoon rauwe voeding. Ik ben wat dat betreft van dogma’s afgestapt. Als de kinderen om gekookte voeding vragen zullen ze dat natuurlijk van mij krijgen maar wel tussen bepaalde grenzen. Natuurlijk geloof ik dat een rauwe voeding de beste voeding is voor een kind maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Zo is de omgeving waarin het kind opgroeit heel bepalend. Op het moment dat een kind naar school gaat is het een gigantische uitdaging om een balans in te krijgen. Iedereen eet op school wat anders en dan heb je thuis nog de verdeeldheid van: Papa eet rauw en Mama niet. Dat is erg verwarrend voor een kind. Daarom moest ik het loslaten en ze gewoon ook gekookte voeding geven met alle gevolgen van dien die ik toen in mijn geest kon zien. Zo moest een balans ontstaan tussen rauw en gekookt! Mijn vrouw kookt ook erg gezond vergeleken bij de standaard dieet. Als gestoomde broccoli op tafel komen heb ik niet meer een probleem mee!
Bovendien ligt het ook aan de persoonlijkheid van het kind. Mijn zoon eet bijvoorbeeld veel makkelijker puur rauwe voeding dan mijn dochter. Zij wilde zelfs een keer vlees eten. Dat hebben wij haar ook een keer laten proberen terwijl wij 100% vegetariërs zijn. Opvoeding betekend duidelijk richtlijnen aangeven maar ook ruimte laten om te experimenteren binnen bepaalde grenzen.
Ouders die hun kinderen op latere leeftijd met rauwe voeding kennis laten maken zou ik adviseren om veel te praten met mensen die de ervaring hebben gemaakt met hun kinderen en een balans in hebben gekregen. Verder veel boeken lezen en vooral veel op hun eigen gevoel af te gaan. Belangrijk is ook om naar het kind te luisteren en te observeren hoe het reageert en wat hij aangeeft. Elke ervaring kan handig en waardevol zijn.

Anita: Is je voedingspatroon in de loop der jaren veranderd? Gebruik jij ook “Superfoods”? Denk jij dat een levende voeding ook zonder al die “Superfoods” haalbaar is?

Keung: Mijn voedingspatroon is absoluut veranderd en is eigenlijk nog steeds aan het veranderen, bewust en onbewust! Bewust omdat ik zelf voor gekozen heb om verschillende elementen van Raw Food uit te testen en te proberen. En dat voor een langere periode. Een grote verandering in mijn voedingspatroon dat ik nu doormaak is van twee keer per dag eten, naar drie keer per dag overschakelen. Ik had zonder twijfel heel veel baat bij minder eten in het verleden maar nu in deze tijd waarin we zoveel meemaken qua intensiteit en frequentie, is een stevige balans of basis voor mij erg belangrijk. Als ik naar Thailand op vakantie ga is het heel anders dan eet ik meer fruit en minder zwaar eten. Een andere verandering is dat ik nog meer groen ben gaan eten. Zo 80%! Dat is vrij veel! In noten en zaden had ik nooit zoveel trek. Fruit eten is ook minder geworden. Niet dat ik problemen heb met al dat suiker in vruchten ook niet van de mierzoete hybride vruchten die onvruchtbaar, (pitloos) zijn. Ik lees vaak dat veel mensen tegenwoordig problemen mee hebben in verband met Candida. Ik denk wel dat in een verzuurd lichaam, al het suiker, schimmelgroei bevorderd.
Ja, ik gebruik ook Superfoods. Ik denk ook dat het zonder Superfoods absoluut haalbaar is. Alleen zul je zonder Superfoods waarschijnlijk niet het meest ultieme kunnen bereiken. De aarde is behoorlijk gedemineraliseerd en vervuild. Bovendien zijn er nog heel veel factoren in de gangbare landbouw waardor veel voedingsstoffen in de loop der jaren verminderd aanwezig zijn in gewassen. Daarnaast werkt onze spijsvertering op een gedenatureerde voeding minder goed. Er zijn dus twee ernstige situaties ontstaan, aan de ene kant heb je minder voedingsstoffen beschikbaar in de voeding en aan de andere kant kan ons lichaam minder opnemen. Door gebruik van Superfoods kan men tekorten goed aanvullen omdat deze Superfoods, zoals in Vitamineral Green, enorm veel waardevolle voedingsstoffen zitten die praktisch direct opgenomen kunnen worden door de fijne structuur. Voor mij zijn ze onmisbaar! De voorwaarden voor mij zijn dat ze onverhit, dus levend, enzymatisch actief, en niet met chemicaliën behandeld mogen zijn. De Natural Hygene beweging beschouwd alles als onnatuurlijk wat uit een potje komt. Ik voel en zie echter een groot verschil tussen mensen die wel Superfoods gebruiken en degenen die dat niet doen aanhand van hun uitstraling. Met een schepje Vitamineral Green heb je enorm veel voedingsstoffen binnen in een keer. Je zou erg veel salade moeten eten om dat te evenaren. Natuurlijk blijft de verse voeding erg belangrijk maar met Superfoods ben je verzekerd dat je niets tekort zal komen.

Anita: Wat kan men volgens jou allemaal bereiken als men 100% volgens de levende voeding filosofie leeft?

Keung: Alles! Alles wordt mogelijk. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik helder ben geworden energieker ben en een gigantische zin in het leven heb gekregen. Je wordt ook creatiever. In eerste instantie kan je niet geloven dat zoveel vanuit een verandering in je voedingspatroon kan komen! Maar dit kan je alleen maar begrijpen als je zelf de ervaring maakt en niet gelijk stopt als het oncomfortabel wordt vanwege de ontgiftiging verschijnselen. Dan ben je midden in een proces gestopt en kan jij niet weten wat het allemaal voor jou kan betekenen. Wat discipline, vertrouwen en doorzettingsvermogen zijn erg belangrijk vooral in het begin. Iemand die daarnaast nog bezig is met zijn persoonlijke ontwikkeling zei het Yoga, meditatie of op andere manier aan zijn ontwikkeling werkt, aan gezond water en frisse lucht denkt, voor zo iemand is niets meer onmogelijk.

Anita: Eet jij nog wel eens iets dat niet bij deze leefstijl past? Als ja voel je dat mentaal of fysiek.. of zijn jou smaakpapillen zo puur dat je een stuk pizza bijvoorbeeld niet eens meer als voeding ziet?

Keung: In het verleden heb ik wel eens iets gegeten dat niet bij paste en dat heb ik toen ook meteen gevoeld. Mentaal en ook fysiek. Ik zie een stuk pizza nu niet meer als eten maar ik voel wel de associaties die ik toen had. Het is een combinatie van herinneringen en emoties die ik met bepaalde mensen of gebeurtenissen koppel. Ik merk wel dat deze associaties veel zwakker worden met de tijd en uiteindelijk zullen ze ook verdwijnen. Wij hebben generaties lang gedenatureerd gegeten het zit in ons systeem en het kan daarom ook heel lang duren voordat we ook op een emotioneel niveau los kunnen laten.

Anita: Hoe zit jou dagelijks voedingspatroon eruit? Is het in de loop der jaren veranderd?

Keung: Op dit moment eet ik drie keer per dag. S’ middags eet ik mijn grootste maaltijd. Ik eet veel groente en minimaal fruit. Ik hou van groene shake met wat noten of zaden en kokosboter of chocolade. Mijn salade kan heel simpel zijn maar ook heel uitgebreid afhankelijk van hoe ik me op dat moment voel. Ik combineer mijn voeding toch wel met vrij veel Superfoods. Bijvoorbeeld met alles wat ik ook in mijn winkel heb staan: E3 live , Goji berries en ga zo maar door! Soms zijn dat er twintig op een dag en soms alleen maar een. Vaak eet ik op intuïtie! Ik heb in het begin wel met schema’s gewerkt. Die gebruik ik nu voor cliënten die ik coach. Water drinken heb ik mij moeten aanleren. Nu drink ik als ik in de ochtend opsta al gelijk een halve liter water. Soms voeg ik wat Angstrom mineralen of Himalaya zout aan het eerst revitaliseerde water toe. Tegenwoordig voel ik de kracht van dit water heel goed.
Oh ja, en ik ben gek op Jackfruit!

Anita: Hoe denk jij over ziekten? Hoort het volgens jou bij het menselijk bestaan of zijn het zelfgecreëerde ervaringen die wij door onze leef en voedingswijze aantrekken?

Keung: Daar ben ik heel kort en krachtig over! Ziekte bestaat niet! Het is gewoon een signaal! Ziekte is het woord dat wij aan een proces hebben gegeven, dat zich binnen afspeelt als men niet bewust en volgens de wetten van de natuur leeft. Dat we de wetten continu overtreden, door onze manier van leven door onze gedachten die niet meer zuiver zijn en door de gedenatureerde voeding die wij consumeren, dat is wel duidelijk. Daar hoort ook een prijs, dat wij voor betalen, in de vorm van ziekte, verminderde levensduur, afgenomen vitaliteit en ga zo maar door, bij. In die zin zou ziekte helemaal niet kunnen bestaan. Wij hebben het zelf in de hand. Tegenwoordig ligt de focus op ziekte en ziekenhuizen en probeert men de symptomen met allerlei medicijnen of operaties te bestrijden. Deze weg is net zo onlogisch als bijvoorbeeld een controle lampje dat in en auto brandt uit te schakelen door het draadje door te knippen! Het symptoom verdwijnt maar de onderliggende oorzaak is er nog steeds en de kans is groot dat de ziekte in een ander orgaan,onder een andere vorm of verergerd terug keert. Ik denk inderdaad dat ziekte zelfgecreëerd is en ook overgedragen. Overgedragen in die zin dat wij de fouten van vroegere generaties genetisch, als last, hebben meegekregen. Elk symptoom zou goed bekeken moeten worden en aan de wortel aangepakt moeten worden omdat het betekend dat men op een of andere manier uit balans is. Hoe dichter wij bij de natuurlijke wetten staan hoe beter wij ook kunnen luisteren naar deze, soms subtiele, waarschuwingen en hoe minder wij ook “last”zullen hebben van symptomen (ziekten).

Anita: Ben jij door deze manier van leven ook spiritueel gegroeid? Had jij enig idee toen jij aan deze “reis” begon dat het jou mentaal ook zou kunnen veranderen?

Keung: Wij zijn allemaal spirituele wezens! Wij zijn perfect zoals we zijn dus daar kan niets aan veranderd worden. Je hoeft ook in die zin niet te groeien. In die opzicht heeft voeding niets te maken met spiritualiteit. Dat kan nu heel raar klinken want alles heeft tenslotte met alles te maken. In essentie bedoel ik dat wij spirituele wezens zijn in deze fysieke werkelijkheid in die we nu leven en bezig zijn om ons te herinneren wat wij hier eigenlijk komen doen en wat onze kwaliteiten zijn. Ook kan ik zeggen dat rauwe voeding op alle niveaus, je herinneringsvermogen vergroot. Het is een opening naar een ander perspectief, naar andere vraagstellingen zoals “wie ben ik”, dat is gerelateerd aan de spiritualiteit. Indirect heeft rauwe voeding wel mee te maken maar het is niet een voorwaarde om jezelf te kunnen herinneren. Ik geloof wel dat er genoeg verlichte mensen rondlopen die niet per definitie rauwe voeding eten. Misschien eten ze helemaal niets!
Ik had zeker in het begin al een idee dat ik mentaal zou veranderen. Vrij vroeg stelde ik mijzelf andere vragen en zag ik nieuwe mogelijkheden. Soms kom je dingen in het leven tegen, die heel waardevol en essentieel zijn. Rauwe voeding is een van die dingen! Het veranderd je hele gedachtepatroon. Je wordt enthousiast en je raakt geïnspireerd. Je zit vol met energie alleen al door het concept. De eerste verandering begint op een mentale vlakte doordat jij een nieuw idee hebt toegelaten. Dan zie jij hoe het lichaam en geest connectie werkt doordat jij steeds schoner en toegankelijker wordt voor energieën. Ik zie het lichaam als een superconductor of een pijp waardoor pure energie doorheen stroomt. Hoe schoner de pijp is hoe meer energie er ongefilterd doorheen kan stromen. Als de pijp vervuild is kan ook minder energie doorstromen en de energie die wel doorheen stroomt is bovendien vervuild!
En rauw leven betekend ook letterlijk rauw in deze wereld te zijn. Alles komt direct en ongehinderd binnen. Af en toe is dat wel lastig. Ik voel boosheid of andere negatieve energieën van andere mensen tegenwoordig veel sterker. Dat hoeft in principe geen nadeel te zijn omdat ik het ook sneller los kan laten. Niets blijft vast zitten! Je kan dus meer ervaren.
Ik heb het gevoel dat mijn reis nu pas begonnen is. Een reis naar mentale, emotionele helderheid een de verbinding van deze elementen. Dat kan alleen maar als jij je fysiek voertuig hebt schoongemaakt.

Anita: Jij bent ook met coachen bezig! Zijn er mensen die bepaalde ziekten of andere klachten kwijt zijn geraakt door jou adviezen te volgen?

Keung: Coachen vind ik hartstikke leuk om te doen en inspirerend! Het is een natuurlijke neiging die ik heb.
Veel mensen hebben echter de neiging om een therapie als iets te zien waar ze geen invloed op hebben. De therapeut moet het allemaal voor hun doen met een pilletje, spuitje, advies of wat dan ook. Maar zo werkt het niet! Mensen die iets hebben bereikt, hebben dat op eigen kracht gedaan. Ik was er alleen maar voor om ze in de goede richting te wijzen of ze alleen te laten zien wat allemaal mogelijk is.Nog simpeler gezegd ben ik mijzelf gebleven en heb ik alleen maar over gesproken en ben ik alleen maar enthousiast geweest .
Dat is de enige garantie die ik ze kan geven: dat ik door integer, open en helder te zijn ze alles zal geven wat ik weet. Sommige mensen vragen in het begin wat ze kunnen verwachten. Dat weet ik niet! Het hangt van de persoon zelf af wat hij wil bereiken en wat hij met deze informatie gaat doen. Ik keer de vraag om en vraag ze wat ze eigenlijk willen bereiken en of ze over nagedacht hebben. Ik heb wat dat betreft de lat wat hoger gezet en “kies” de mensen uit die ik ga coachen. Als ze alleen maar naar een verhaaltje komen luisteren,is het ook goed, maar dan is het eigenlijk zonde van hun geld en tijd.
Mijn vader heb ik ook ondersteund om te stoppen met roken en dat lukte binnen een uur. Door de “mind body” connectie is dat mogelijk. Door hem bewust te maken dat hij om kan denken, door hem zijn toekomst zonder roken voor te stellen en doordat ik helder kon weergeven wat het kan betekenen. Alles kan hier en nu veranderen!
Als je hier en nu besluit, komt het proces pas daarna. Dan zie je dat je anders moet gaan eten, bewegen en de leegte kan vullen met goede handelingen.
De meest voorkomende reacties van mensen die op rauwe voeding overstappen is dat ze zich lekkerder gaan voelen, dankbaar worden en dat ze uiteindelijk heel anders naar de wereld kijken. De gezondheidsklachten vind ik niet de meest belangrijk aspect op dit pad. Dat is meer een gevolg van! Als mensen bewust worden dan realiseren ze zich vanzelf dat ze niet de hele dag op een stoel moeten zitten. Eigenlijk is het zo simpel het ligt zo voor de hand dat ze allemaal voorbij kijken. Mat dat is juist de kunst denk ik!

Anita: Wat kan men verwachten tijdens zo een coach sessie?

Zoals ik al zei ben ik bezig de hele mens oftewel de “mind body”connectie te integreren in mijn sessies waardoor de resultaten optimaliseert worden. Als ik alleen maar stap voor stap zou uitleggen wat ze moeten eten of een uitleg over Superfoods zou geven of welke reinigingskuur ze moeten ondergaan dan zouden ze misschien na een tijd afhaken. Nu is het met de “mind body”connectie een compleet pakket dat de hele mens aanspreekt.
Binnen een sessie kunnen ze al een verandering doormaken afhankelijk of ze een echte intentie hebben om te veranderen.
Ik werk dus met vier elementen.
Op eerste plaats komt het uitleg van wat natuurlijk voeding is. Wat het voor mij betekend en wat het voor een ander kan betekenen. Voedselcombinaties en een balans in vinden.
Op de tweede plaats komt de reiniging en regeneratie. Dat is absoluut noodzakelijk wil men optimale gezondheid bereiken. Afhankelijk van constitutie, kan het een darmreiniging, leverreiniging, vasten of kuurweek zijn. Amalgaam uit het gebit laten verwijderen hoort ook bij.
Op de derde plaats komen de Superfoods. Gebruik, toepassingen en soorten.
Op de vierde plaats komt de “mind body” connectie. Daarmee kan ik ook beginnen met de vraag naar de doelstelling. Als mensen niet helder kunnen uitspreken wat ze willen bereiken gaan wij eraan werken om het helder te krijgen om zo niet op een latere tijdstip af te dwalen.

Anita: Jij verkoopt veel producten online! Welke gebruik jij of jouw gezin zelf?

Keung: Ik gebruik alles wat ik verkoop ook zelf! Ik moet absoluut in de werkzaamheid geloven anders zou ik die producten niet aanbieden. Mijn gezin gebruikt sinds kort ook sommige producten. Ook mijn kinderen! In het begin was mijn vrouw heel sceptisch over. Ik doe op deze manier ook onderzoek naar de kwaliteit van mijn producten het moeten wel de allerbeste producten zijn die ik heb kunnen vinden.

Anita: Sinds een aantal maanden verzorg jij ook de Chocolate Club Party’s! Het is nu al een ontzettend leuk evenement dat zeker het nodige werk aan organisatie vergt! Zijn er nog andere plannen voor de toekomst? Meer media bereik misschien?

Keung: De chocolate club is waanzinnig leuk om te doen! Een van mijn dromen was om een plek te creëren waar ik zelf ook kon feesten. Het leven is een groot feest in bepaalde zin. Ik had ervoor gekozen om mij niet meer in allerlei situaties te begeven waar gerookt en gedronken werd, niet dat ik het veroordeel, maar ik had behoefte aan een anders soort uitgaan. Natuurlijk kom ik nog wel eens op die plekken als ik met mensen omga die nog daarvan genieten. Zo is dit initiatief geboren. Ik was ook niet de enige met zo een wens! Onze feesten worden ook drukker. We zijn met 20 bezoekers gestart en de afgelopen keer kwamen al 200 mensen bij elkaar! Dat was waanzinnig!
Bij een chocolate party kan men Superfoods drankjes drinken, krijgt men een rauw luxe diner op een haute cuisine manier, en kan men elkaar op een “naturelle” manier ontmoeten en informatie uitwisselen zonder dat een filter van alcohol of drugs ertussen zit. Er worden ook allerlei therapeutische sessies aangeboden zoals massage, tarot, numerologie, reiki en voetreflex massage.
Er zitten meer facetten aan de chocolate club feesten. Tegelijkertijd is het een mooi podium om te promoten waar we achter staan. Als ik nu al die mensen uit hun dak zien gaan op een manier die wij nog niet kennen, ik bedoel waar gebeurt dit in Nederland, dan is dit de grootste beloning.
Het is natuurlijk veel werk maar wij werken met een groep van vijftien enthousiaste vrijwilligers die zich met de filosofie kunnen verbinden.
Wij hebben nog meer plannen, zeker. Wij zijn bezig een nieuwe interactieve website op te zetten waar het feestelijk gevoel over komt. Verder willen wij steeds mensen bereiken.

Anita: Wat denk je dat de toekomst van levende voeding is? Voel jij ook dat een grote kracht achter schuilt die zo veel meer als alleen maar met eten te maken heeft?

Keung: Levende voeding is de toekomst! Ik denk dat wij uiteindelijk allemaal naartoe moeten. Wat we nu kunnen volgen is dat zich de maatschappij in twee richtingen beweegt. Natuurlijk levensstijl of onnatuurlijk levensstijl. Op een onnatuurlijk levensstijl zullen wij steeds zieker worden en steeds meer afhankelijk van nieuwe medicijnen en verbeterde operaties zijn. Een eindeloze weg dat ziekte juist in leven houdt en onze samenleving niet vol kan houden. Misschien is het wel nodig om het zover te laten komen omdat men dan eindelijk naar oplossingen gaat zoeken door onderzoek naar een rauwe dieet zal concluderen dat wij op alle niveaus genezen kunnen worden en daardoor ons planeet ook kunnen helen. Rauwe voeding is het meest waardevol gereedschap die wij kunnen gebruiken.
Dit is mijn ervaring en ook mijn geloof. Het is de toekomst dat al gebeurt. Nu is het nog als een klein zaadje dat aan het ontkiemen is. Jij, ik en een ieder die mee bezig is, zijn deze kiempjes! Wij moeten voor zorgen dat deze kiem ook groeit door erover te praten enthousiast te zijn en mensen te inspireren. Op een gegeven moment zullen mensen een verandering in bewustzijn doormaken.

Anita: Zijn er nog andere dingen die jij zou willen delen?

Keung: Ja, dat ik in ieder geval blij ben dat jij helemaal hiernaartoe bent gekomen om dit werk te doen. Ik kan het absoluut waarderen. Ik ben een grote voorstander van samenwerking. Wat ik op moment zie is dat ook in de Raw Food wereld het principe van concurrentie en verschillen onderling nog doorwerken zij het ook in mindere mate. Met samenwerking, door met verschillende mensen rond te tafel te zitten, komt meer energie beschikbaar om meer te kunnen bereiken. We hebben samen een droom die wij met elkaar beter kunnen realiseren. Wij moeten met elkaar delen en niet alleen maar met onze eigen gezondheid en klachten bezig zijn.

Anita: Dankjewel voor dit gesprek!
Copyright © NatuRAW lifestyle 2006
De informatie op deze website is uitsluitend bestemd voor educatieve doeleinden.
Bij gezondheidsklachten raadpleeg altijd een arts of therapeut.
De inhoud van deze site is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren of te genezen.