NatuRaw lifestyle

home
waarom rauw
rauwe verhalen
coaching
artikelen
recepten
rauwe wereld
links

 

 

 

oregano


Interview met Jeramaya van der Sterren

Jeramaya

Jeramaya van de Sterren is een “Raw Food Chef” werkzaam in Amsterdam. Hij verzorgd met groot succes de maandelijkse diner feesten in het Mirror Centre, met smakelijke maaltijden. Sinds kort heeft hij ook elke donderdag en vrijdag een proeflokaal waar men de lekkerste rauwe maaltijden kan proeven. Wie er vroeg bij is kan tijdens de workshop deze maaltijden helpen bereiden en alles wat daarbij komt kijken van “dichtbij” meemaken!

 

 

Anita: Wanneer heb jij besloten om “rauw” te worden? Hoe is dat gekomen, had jij gezondheidsklachten of iets dergelijks?

Jeramaya: Ik  ben in 2002, in aanraking gekomen met Raw Food, via een jonge student die mij meenam naar zijn studenten plekje en daar rauwe vruchten shakes en groente sapjes voor mij klaarmaakte. Dat was voor mij net in een tijd waarin ik herstelde van een burnout. Ik had toen mijn leven opnieuw opgepakt en voelde dat ik genoeg gespeeld had en het weer tijd was om echt te leven. Ik was in die tijd ook in aanraking gekomen met  de spiritualiteit en daar kwam het rauwe eten toen bij. Dat voelde  zo lekker! Ik voelde me zo snel weer fit en helder worden dat ik besloot om er mee door te gaan.  Het helderder worden zie ik ook als een kristal. Het kristal-  is naar mijn beleving iets dat staat voor ontvangen en zenden. Toen ik met Raw Food begon voelde ik gewoon dat ik meer ging “channelen” wat er om mij heen gebeurde. Ik ging boeken lezen die ik al gelezen had in mijn geest en er was zoveel herkenning! Als ik een boek bij me had dat ik nog niet had gelezen en ik ging het openslaan dan wist ik eigenlijk al wat erin stond. Doordat ik schoner en ontvankelijker werd. Dat gaf me veel overtuiging om er mee door te gaan.

Anita: Was jij voor die tijd bewust bezig met voeding of gezondheid?

Jeramaya: Voordat ik met Raw Food in aanraking ben gekomen, was ik internationaal vrachtwagen chauffeur. Dat betekende veel roken, veel koffie drinken, veel witte suiker eten. Waar ik me wel van bewust was, was dat ik niet zoals al die andere vrachtwagen chauffeurs wilde worden dus met een hele dikke buik. Ik was bang dat ik op mijn 60e niet meer zou kunnen lopen en ziek zou zijn. Dat leek me niets! Dus ben ik wel selectief gaan eten. Dat betekende niet elke dag of zelfs elke week vlees eten en niet elke dag friet en dat soort dingen maar gewoon wat lichter eten of een salade erbij als die onderweg te krijgen was en ook proberen iets gevarieerder eten. En ook niet vaak een balletje gehakt met mayonaise  maar gewoon wat keuzes maken. Met gezondheid was ik helemaal niet zo bezig. Ik was gewoon gezond. Ik kon werken en ik kwam ook nooit bij mijn dokter. Wat ik wel had, en daar kwam ik pas later achter, is dat ik aan verstopping leed. Als ik vrij had en thuis was dan was ik de eerste 2 a 3 dagen ziek! Ik ging op bed liggen en mijn hele bioritme was verstoord! Mijn lichaam had ineens blijkbaar de noodzaak om zich ziek te voelen maar tijdens het werken alles te onderdrukken!

Anita: Wat deed jij voordat jij besloten had een Raw Food Chef te worden?

Jeramaya: Zoals ik je al vertelde, was ik daarvoor internationaal chauffeur en daarna heb ik een jaar in de ziektewet gezeten met een burnout. Ik heb ook een jaar in een koffieshop gewerkt. In die tijd  ben ik met Raw Food in aanraking gekomen.

Anita: Hoe zag je voedingspatroon eruit voordat jij besloot “rauw” te worden? Was jij gezond bezig volgens de voedingsdeskundigen of een “ramp”?

Jeramaya: Mijn voedingspatroon zag er wel heel chaotisch uit. Voor mijzelf had ik soms wel het idee dat ik redelijk gezond bezig was maar als ik nu terug kijk dan zie ik gewoon veel witte suikers, veel koffie veel, “cravings”(lekkere trek) ! Snoepen en dat soort dingen! Ik was dus internationaal chauffeur en ik reed groenten en fruit vooral veel fruit van over zee maar ik at zelf bijna nooit fruit! Achteraf gezien misschien wel een “ramp”!

Anita: Gebruik jij ook “Superfoods”?

Jeramaya: Ik gebruik op dit moment “Superfoods” maar wel in kleine hoeveelheden. Ik gebruik Vitamineral Green en Synergie. Kokosboter vind ik ook een “Superfood”, Maca is er ook een die ik gebruik en soms wel Spirulina en  algen zoals  E3 live maar ook Goji berries. Het nieuwste “Superfood” voor mij is op dit moment Chia Seeds! Dat zijn zaden uit Zuid-Amerika. Die Azteken gebruikten die zaden als ze een lange tocht moesten maken, om meer  energie te krijgen. Het zijn zaden die acht of negen keer hun eigen gewicht in water kunnen opnemen! Er zit ook behoorlijk veel eiwit in en het verzadigd ook goed terwijl je lichaam maar heel weinig belast wordt tijdens de vertering omdat de meeste eiwitten op waterbasis zijn. De Azteken gebruikten de Chia Seeds ook als een soort bloedplasma, denk ik, als ze een pijlwond hadden, maakten ze een papje van die zaadjes en smeerden ze dat op de wond. De wond heelde dan veel sneller. Je kan meer informatie over deze zaden vinden op de website van Unlimited Health. (www.unlimitedhealth.nl)

Anita: Hoe ziet jou dagelijks voedingspatroon eruit? Ga je nog af en toe iets eten of drinken dat niet bij de filosofie van een “rauwe leefstijl” hoort? Zijn er, als je wel wat eet dat niet bij je past, mentale of fysieke gevolgen?

Jeramya: Mijn dagelijks voedingspatroon op dit moment is 's-ochtends meestal een sapje drinken. Soms maak ik een notenmelk of een lekkere smoothie. Soms maak ik  een groene groente sap bijvoorbeeld een combinatie van appel, bleekselderij en biet. Met gember erbij vind ik het wel een hele mooie combinatie vooral nu in de winter! Gember geeft een verwarmend gevoel een  bevorderd ook een intern schoonmaakproces. Bleekselderij is vochtafdrijvend en appel is ook een schoonmaker. De biet is daarbij ook een beetje om goed te "grounden" (aarden)! Tussen de middag, op de dagen dat ik in het restaurant werk  bij Helen in de Ostadestraat, eet ik mijn grootste maaltijd. In de avond neem ik dan alleen een groente sap of een hele kleine lichte salade! Als ik in mijn eigen proeverij werk neem ik tussen de middag ook een sap of een fruithapje en dan neem ik in de avond mijn grote maaltijd. Voor de gezelligheid! Dan eet ik graag met de mensen mee. Maar ik merk wel dat het een verschil uitmaakt hoe ik de volgende dag mijn bed uitkom! Als ik tussen de middag een grote maaltijd heb gegeten en in de avond allen een sap dan kom ik fitter mijn bed uit.

Laatst kreeg ik wel te maken met een “craving”. Ik kreeg trek in frietjes met  mayonaise en pindasaus! Van het een kwam het ander en ik kreeg na een tijdje “kinderzweertjes” (zo noemde mijn arts het) in mijn gezicht! De arts heeft natuurlijk een antibioticum kuur voorgeschreven. Wat ik heb gedaan, is de zweren met Tea Tree Oil in te smeren en ook verdund met water in te nemen. Tea Tree Oil is ontstekingsremmend en ontsmettend.
Voor mijn gevoel was het een reactie op de frietjes die ik had gegeten. Het was ook misschien wel iets dat eruit moest op deze manier door een ontsteking op dat moment. Misschien moest het ook zo zijn! Ik ben gaan opletten wat ik at en toen was het vrij snel weer genezen zonder medicijnen in te moeten nemen. Ik had wel een tijdje rode vlekken in mijn gezicht en als het koud is gaat het nog even opzetten. Ik heb ook daarna de reinigingskuur Arise and Shine gedaan, 28 dagen lang! Deze kuur heeft mij wel verder schoongemaakt en geholpen. Maar dit was voor mij echt een heele goede ervaring geweest omdat ik kon zien wat er gebeurt als je van je pad afdwaalt. Als je denkt dat een beetje gekookt eten geen kwaad kan doen!
De  trek die ik ineens had, was gekomen doordat ik eigenlijk na een bepaalde tijd van “freewheelen” en altijd met mijn ding bezig te zijn geweest, ineens in een situatie terechtkwam waarbij datgene waarmee ik bezig was als werk beschouwd werd. Ik kwam in het Mirror Centre terecht waar ik ineens ook huismeester was en ik voelde ook een bepaalde druk. Dat gaf me toch een beetje een paniekerig gevoel en dat wilde ik blijkbaar weg eten. Daarna ben ik er achtergekomen dat ik er ook anders mee om kan gaan en gewoon mijn ding kan doen en het niet “werken” hoef te noemen omdat ik het zelf toch graag wil doen! Toen voelde ik ook de druk niet meer. Het was heel mooi om te zien wat de gevolgen zijn voor mij. En ook mooi om te zien wat er gebeurt als je weer op een "natuurlevende" manier gaat eten!

Anita: Wat heb je allemaal ervaren in de eerste periode? Had je “detox” verschijnselen? Ging   je geleidelijk je voedingspatroon aanpassen of was het “cold turkey” (ineens) zoals in mijn geval?

Jeramaya: Ik heb het in het begin wel rustig aan gedaan. Ik ben eerst met de shakes begonnen. In de ochtend shakes en in de avond maakte ik salades met gekookte bruine rijst of met brood  erbij. Later werd het brood gewoon steeds donkerder en die rijst liet ik afkoelen tot een graad of 40 dan mengde ik mijn groente tussen zo dat ik het idee had dat ik gekookt at terwijl mijn groente wel rauw waren. De rijst ging ik later met bloemkool vervangen dat ik op zo een manier kon bereiden zodat die erg op rijst leek. Op brood was ik van kinds af aan heel gek. Warm eten vond ik juist verschrikkelijk. Spinazie dat gekookt werd door mijn moeder sorry..., ze is een hele lieve vrouw,  maar gekookte spinazie vond ik afschuwelijk. Nu vind ik rauwe spinazie het lekkerste dat er is. Met brood was het wat moeilijker. Het was een echte verslaving maar ik schakelde over tot steeds donkerder brood zoals Tibetaanse brood en tarwekeim brood. Later heb ik dat ook los kunnen laten en ben rauwe crackers gaan maken. Crackers maak ik niet zo vaak omdat er toch veel werk in zit het is eigenlijk meer iets voor af en toe als bijgerecht maar ik heb er niet echt behoefte aan. Cold turkey heb ik het zeker niet gedaan.
Ik heb wel de eerste 4 a 5 maanden op Raw Food een slappe waterige ontlasting. Ik was even een balans aan het zoeken blijkbaar misschien omdat al het eten ook zo vochtig was. Ik was er niet bang voor, ik voelde gewoon dat het een schoonmaakproces was en dat ik niet ziek was maar juist aan het helen! Ik wist dat wanneer ik zou doorzetten alles vanzelf weer goed zou komen en dat is ook gebeurt. Als chauffeur ging ik vaak de hele week niet naar de WC en eenmaal thuis moest ik wel 7 keer. En ik dacht dat dat het wel normaal was! Nu kan ik elke dag gaan en soms wel 2 keer  het is toch wel een heel stuk beter geworden wat dat betreft.  In een keer op een dag alles leeg maken. Het is een stuk “natuurlevender” geworden.

Anita: Er is maar weinig Nederlandstalige informatie te vinden over deze levensstijl. Hoe ben jij te weten gekomen wat het allemaal inhoudt? En vooral hoe jij de maaltijden zo creatief en met kennis moet bereiden? Had jij een “Raw Food” coach of gewoon workshops gevolgd?

Jeramaya: Ik heb geluk gehad dat ik toentertijd met een Amerikaanse jongen in aanraking ben gekomen die op een gegeven moment een restaurantje opgericht had: de "Raw Temple"! Hij wilde les gaan geven in Raw Food bereidingen  en de voordelen van deze levensstijl en ook wat  je wel kan en wat je niet kan met betrekking tot eten bereiden. Ik was één van zijn proefpersonen waar hij op oefende om les te geven en ik was heel enthousiast over het eten en zo ben ik daar gewoon  in de keuken begonnen met afwassen en groente snijden. Al doende veel geleerd maar  niet echt het bereiden zelf want dat was nog wat hij zelf wilde doen. Daarna was ik met Laura (www.lauralevensvuur.nl) een klein huis restaurantje begonnen. Maar zij zat nogal met het probleem  van overeten en had moeite met het bereiden van het eten. Toen ben ik er zo langzaam aan zelf de maaltijden gaan verzorgen, eerst de salades en zo werd ik de “Salad Man”. Het was eigenlijk een proces wat ik doormaakte. Gewoon zonder bang te zijn maar in je geest voelen en proeven wat wel en wat niet bij elkaar past. Wat vind ik nou lekker en wat is de smaak. Ik noem het ook de hand van god die mij leiding gaf met de samenstellen van mij eten. Daarbij ging ik echt veel op kleuren af als ik naar de winkel ga kocht ik  alles op kleur  en dat ga ik bij elkaar voegen en dat is echt een creatieve manier. In principe zet ik mij open voor de energie en ik loop soms een kwartier of 20 min door de winkel rond om te  kijken wat ze allemaal hebben en om te kijken wat ik wil klaarmaken en in welke smaakrichting: Italiaans, Arabiersch, Mexicaans.  Van daaruit weet ik bij Mexicaans dat ik maïs moet hebben en ga zo maar door. Die dingen pakte ik automatisch en ineens was mijn mand vol en thuis spreidde ik alles op tafel om nog eens te kijken wat voor het hoofdgerecht en nagerecht bij elkaar paste en ineens lag de maaltijd op tafel zonder dat het gesneden was en dan was het alleen maar een kwestie van snijden, kruiden en proeven maar! Heel vaak, wat het grappige is van het proeven,  als je gaat proeven en dan naar het kruiden rek loopt om nog meer kruiden te pakken omdat ik denkt dat er nog meer smaak erbij moet, dan stop ik halverwege omdat de smaken al naar boven komen. En dan denk ik dat ik te snel ging…rustig wachten, rustig proeven dan zitten de smaken er al in!
Ik heb veel geleerd toen ik maaltijden moest klaarmaken voor 20 a 30 mensen die nog nooit met Raw Food in aanraking zijn gekomen, en over de hele wereld vandaan kwamen…geleerd dat ik mij open moest zetten voor de energie die aanwezig is in het product en dan kan het naar mijn idee niet mislukken.

Anita: Wat zijn volgens jou de voordelen van deze leefwijze? Welke ervaring heb jij kunnen maken op fysieke maar ook mentaale niveau?

Jeramaya: Voor mij persoonlijk is het voordeel, doordat ik met het eten bezig ben, dat ik heel goed de energie van het eten voel. Als ik mijn eten een “massage” geeft dan voel ik de energie binnenkomen via mijn vingertoppen.  Ik voel dat er iets gebeurt met de groente die je aanraakt omdat je met liefde bezig bent maar je voelt ook de wisselwerking van de liefde van de groente die voor jou bestemd is en die voel je gewoon door je vingertoppen naar binnen komen. Het is een sensatie die bijna onwerkelijk lijkt. Doordat ik mijn Reiki I en II opleiding heb gehad ben ik met energieën bekend. Ik wil dan als ik het eten aan het maken ben liefst zonder afleiding, zoals radio, bezig zijn en gewoon lekker geconcentreerd werken. Heel vaak ga ik neuriën om die energie aan het eten te geven en dan voel je gelijk een wisselwerking van die energie die terug werkt.
Verder voel ik dat ik opener ben geworden in het denken en in het helder ontvangen van wat  er om mij heen gebeurt. Het lijkt alsof ik lichter ben geworden in mijn trilling en niet zo gauw meer in paniek raak! En ook dat ik kan overzien wat er gebeurt. Dat ik ook weet dat alles wat er ook gebeurt op dit moment nodig is. Ook de chaos en de moeilijkheden…….
Ik begrijp nu ook dat waneer jij je lichter gaat voeden, dat je makkelijker en lichter kan leven en dat het niet zo zwaarmoedig hoeft te zijn. Maar zelfs met Raw Foods is er verschil tussen de ingredienten! Als ik noten, dadels en zwaare dehydrated (gedroogd) eten eet dan merk ik dat dit iets zwaarder op mijn maag ligt. Met groene sappen voelt het anders hoe groener hoe opener je gaat worden!

Fysiek ben ik een kilo of 8, 10 lichter geworden terwijl ik net zoveel of misschien nog meer eet op dit moment! Misschien ook omdat wat je eet er dan ook meteen weer uit wil, het leeft en laat zich niet opsluiten! Iedereen die echt leeft die wil niet opgesloten worden en als je dood gekookt bent is het niet zo erg als je in die tunnel zit want je hebt het niet eens in de gaten: je weet niet eens dat je nog naar voren gaat. Met deze voeding is het zoiets van: laat mij er maar weer uit en het neemt gelijk even wat rottigheid mee vandaar ook dat de stoelgang niet echt helemaal vast is maar een stuk zachter om wat mee te kunnen nemen!
Ik heb nu ook het idee dat ik gewoon 50% fitter ben dan daarvoor. Als ik kijk naar een goede vriend van mij die ik altijd bewonderde om zijn fitheid, dan is het een heel fijn gevoel dat ik nu niet meer hoef onder te doen voor hem, wanneer ik met hem meedoe.

Anita: Wat waren of zijn de nadelen van deze leefwijze? En zijn er mensen die, door jou geïnspireerd, jou voorbeeld hebben gevolgd?

Jeramaya: De nadelen zijn, dat mensen je gauw als extreem gaan beschouwen en je kan ook niet overal gaan eten of je moet je eigen eten meenemen of dan genoegen nemen met een simpele salade of een stukje fruit. Er zit, op dit moment,  ook nog heel veel bereidingstijd in. Als je gekookt eet kan je overal een potje of een blikje open trekken en je kan overal brood kopen het is allemaal al gebakken. Kijk, een brood is ook hoog bewerkt maar je kan het zo in de supermarkt kopen en je bent klaar en je ziet al het werk en de energie er achter niet! Als jij nu crackers wilt eten, ja dan moet je die zelf maken en dan ben je dagen van tevoren al bezig met zaden weken en dat soort dingen allemaal! Je moet alles zelf gaan ontdekken maar dat is niet echt een nadeel. Het is meer een fantastisch creatief proces waaraan ik mag deelnemen. Als ik het op die manier bekijkt dan voel ik mijzelf meer een artiest zou ik zeggen. Dat is wel een fijn gevoel!
Er zijn zeker mensen die door mij geïnspireerd zijn en die door mij ook Raw Foods zijn gaan eten. Als ik een voorbeeld mag geven dan van een jongen uit Ierland, die ik in Culemborg ben tegengekomen toen ik voor de groep mensen eten ging maken. Hij werd zo blij door het eten van Raw Foods hij voelde gewoon de energie door zich stromen en hij voelde wat er gebeurde. Hij koos bewust alleen voor rauw terwijl de rest nog brood of kaas erbij at.

Anita: Kan jij met Hollandse nuchterheid ook getuigen van spectaculaire transformaties door deze leefwijze van iemand in je omgeving of door je eigen verhaal?

Jeramaya: Het is heel mooi om te zien dat ook jonge mensen vanuit het niets zo gemakkelijk toch wel kunnen overschakelen. Dat geeft mij vertrouwen dat het mogelijk is voor iedereen en dit niet alleen voor een select groepje bestemd is. Maar voor iedereen waar ze ook vandaan komen en wat ze ook aan het doen zijn zie ik hoe makkelijk het kan gaanen. Hoe snel ook!
Mijn tweede voorbeeld zijn mijn ouders die mij in het begin heel extreem vonden. Net voordat ik met Raw Foods begonnen was, was mijn hele leven al veranderd. Soms dachten ze dat ik niet goed voor mijzelf zorgde en dat ik misschien beter naar een psychiatrische inrichting zou moeten gaan om daar met een spuitje en een paar pilletjes weer tot mijzelf te komen terwijl ik juist een deel van mijzelf had gevonden! Ik had niet echt kontact met mijn ouders tot aan mijn laatste verjaardagsfeest toen ik nog in Culemborg zat. Op die dag had ik ook een open dag waar 30 mensen bij elkaar gekomen waren en ze waren niet alleen van mijn woongemeenschap maar ook van verschillende leeftijden en streken vandaan gekomen … er zaten ook “keurige” mensen tussen. Op die dag  kwamen mijn ouders op bezoek. Ze dachten wel alleen maar krakers, flierefluiters en junks te ontmoeten maar kwamen mensen tegen die met bewustwording of heel creatief bezig waren.. kunstenaars en mensen die de hele wereld hebben bereisd. Het gebouw was heel artistiek ingericht. Er was gewoon een hele goede "flow" (sfeer) en ze zagen dat veel mensen bij elkaar waren gekomen om Raw Food te beleven. Zij vonden het in ieder geval wel interessant. Het eten ook!
Mijn broer had ik toevallig ook vlak voor mijn verjaardag weer ontmoet en hij zag er behoorlijk opgezet uit. Ik vroeg hem of hij na een tijd als Zombie door het leven wilde gaan en heb hem wel een beetje wakker geschud. Hij heeft wat boeken gelezen die hij ook aan mijn ouders heeft doorgegeven, en zijn voedingspatroon helemaal aangepast. Hij was toen in korte tijd ook 30 kg afgevallen!
Een paar weken na mijn verjaardag werd ik door mijn ouders gebeld: of ik misschien een paar recepten had! Ze waren al een paar weken bezig met voeding en mijn vader was al 12 kg afgevallen hij kwam weer uit zijn stoel! De mensen zijn al in de 70 maar kregen ook meer energie. Ze zijn niet helemaal extreem maar ze willen wel meer rauw gaan eten omdat ze voelen en zien wat er gebeurt. Het komt toch wel dat je een keer de dingen los gaat laten en anders komt het niet… maar  ik zie het nu langzaam veranderen. Eerst was er helemaal niets en was ik gek en nu ben ik misschien half zo gek! Over een aantal jaren dan sta ik misschien wel 2 keer per week eten klaar te maken voor een groot publiek. Ik zie die dingen toch veranderen en ik vind het wel mooi dat ik mensen kan inspireren. Daarom ben ik ook de proeverij begonnen! Overal waar ik ben ga ik erover praten. Als ik in de trein zit en over Raw Food ga praten waren in het begin misschien 2 van de 5 mensen  geïnteresseerd. Als ik het er nu over heb in de trein dan zijn er al 4 van de 5 mensen die wel luisteren en vragen stellen en zelfs een paar die er iets over hebben gehoord. Dus ik zie gewoon een groei, ik hoor een groei en ik voel een groei.
Dat is heel mooi…
Ik wil nog een voorbeeld geven van een vriend van de Chocolate Club die er “out of nowhere” bij gekomen was. Hij is iemand van 56  met aankomende suikerziekte. Hij moest van zijn arts Insuline gaan spuiten wat hij niet echt wilde doen. Op zoek naar alternatieven is hij in kontact gekomen met Mastercare en in bijzonder met Keung Man die hem geadviseerd  heeft om Raw Food te proberen. Hij heeft hem begeleid en ondersteund met Superfoods en met een schoonmaak  proces. Keung is ook een personal coach in Raw Food. Binnen 2,5  maanden tijd is die man 20 kg afgevallen! Hij is zijn aankomende suikerziekte kwijtgeraakt! De arts onderzocht hem goed en kon niet geloven dat de test van dezelfde persoon afkomstig was omdat men niet zomaar van suikerziekte af kan komen! Na een uitgebreid onderzoek moest hij toegeven dat de suikerziekte inderdaad verdwenen was. Hij is voor mij een levend voorbeeld! Hij is veranderd van een zwaarmoedig iemand in een “jonge hond”. Hij is energiek en heeft ook ingezien dat hij mag leven! Naar mijn idee laat levende voeding je tot leven komen!

Anita: Hoe denk jij over ziekte? Hoort het volgens jou bij het  menselijke bestaan of is het door een juiste leefwijze (NatuRaw lifestyle ) te voorkomen?

Jeramaya: Daar ben ik toch wel duidelijk ik in! Ik zie als ik op straat loop een ziekenhuis. Zolang er ziekenhuizen zijn zullen ook zieke mensen in zitten. Als ze beter-maak-huizen hebben zijn er ook betere/ gezondere mensen. In de ziekenhuizen werken chirurgen, dokters en directeuren die een grote auto hebben en grote huizen met een hoge hypotheek. Alle mensen zijn verzekerd dus als je ziek bent is er niets aan de hand alles gaat door omdat je verzekerd bent en alles toch betaald wordt. De artsen en al het ander personeel profiteren van ziekte. Ze werken met een agenda, ze moeten geld binnenhalen anders draaien ze verlies! Ik denk dan: wees blij dat er gezonde mensen zijn, maar zo denkt ziekenhuispersoneel niet. Ze moeten winst maken en alles moet nog sneller er moet doorstroming komen net als in een fabriek. In vroegere tijden had je sjamanen die zorgden dat alle mensen beter werden of bleven. Want dan konden ze gewoon werken en oogsten en zo hun bijdrage leveren aan de gemeenschap en uiteindelijk ook aan de sjamaan. Die zorgde dat je fit was en die gaf je mooie oefeningen mee: die had het over ademhalingsoefeningen en over voeding en preventie. Dat was een veel betere regeling! Ik denk dat ziekte door de mens word gecreëerd door allerlei dingen die je op een hele makkelijke manier kan oplossen en voorkomen  door op een "natuurlevende" wijze te leven. Wat er nu gebeurt is dat veel chemicaliën gebruikt worden die de symptomen onderdrukken en zo lijkt het alsof de ziekte genezen is maar in feite is het alleen maar gemaskeerd en zal de ziekte er op een andere plek uitkomen. En dan ben je meestal nog zieker dan daarvóór!
Als we allemaal 180 graden zouden kunnen draaien zouden alle ziektes verdwenen zijn!

Anita: Hoe heeft jou omgeving gereageerd toen jij besloot “rauw” te worden”?

Jeramaya: Mijn omgeving… tja ik had het geluk dat ik voordat ik met Raw Food in aanraking was gekomen mijn omgeving al een beetje had losgelaten. Ze vonden me al een beetje raar omdat ik gestopt was met roken met koffie drinken met suiker eten en alcohol drinken. Dus ik was ook niet zo “gezellig” meer! Gezellig even een peukje roken was niet meer bij, gezellig even koffie drinken was er niet meer bij. Toen kwam het saaie kopje kruiden thee waar eigenlijk de 3 schepjes suiker doorheen moesten die ik ook al weigerde.
Op een gegeven moment zat ik in een nieuwe omgeving en was ik met Raw Food bezig en met spiritualiteit. In die omgeving was men meer geïnteresseerd in de mens en niet wat je eet. Het gedrag van de mens telde: wat straal je uit en wat zeg je nu eigenlijk precies? In plaats van ja “die is rauw en ongezellig” dus daar had ik een beetje geluk mee. Mijn familie? Ja die vond mij wel extreem en ze vroegen mij hoe ik zo door het leven kon gaan! Ik dacht bij mijzelf: ik wil kijken wat het met mij doet en ik zie duidelijk dat het wel kan! Verder kan ik alleen maar een voorbeeld zijn. Ik kan het ze toch niet opdringen maar ik kan ze laten zien dat het werkt en dat ik gelukkig kan zijn op deze manier! Of drinken nou zo gezellig is weet ik niet, ik kan al die hoofdpijnen wel missen!

Anita: In Amsterdam leeft de grootste “rauwe” gemeenschap tot nu toe. Kan jij je voorstellen dat over een bepaalde tijd de golf zal overslaan tot andere steden en wij hier, net als in Amerika, het gewone publiek kunnen bereiken?

Jeramaya: Dit is waar ik al 1,5 jaar mee bezig ben. In Culemborg hadden we ook wel een vrij groot publiek. Op een donderdagavond hadden we wel 30 enthousiaste mensen te eten. Ik kan me voorstellen dat het doorgaat. Kijk in Nederland..  nou eigenlijk in Europa hebben wij de grootste haven ter wereld! Rotterdam! Een haven is niet allen bedoeld voor transport van goederen maar ook van informatie vanuit andere landen. Alles wat binnen komt wordt hier in eigen land vastgehouden uitgeprobeerd en daarna gaat het verder Europa in! Mijn visie is ook dat het in Amsterdam als havenstad en "hip zijnde" door al de Amerikanen die hier wonen, ook een beetje beïnvloed is maar ik ken ook mensen in Eindhoven die een Raw Food restaurant willen beginnen. Ik ken mensen die in Utrecht wonen en er iets mee willen doen.. Ik was laatst benaderd door iemand in België. Als jij goed gaat opletten zie je dat de golf volop aan het bewegen is. Hij is er al! Alleen om alles concreet neer te zetten en de mensen te vinden die het lef hebben, is nog wat moeilijk. Een restaurant openen is wat lastig omdat je nog niet weet hoeveel mensen er op af zullen komen. Naar mijn idee moeten we restaurants openen en tegelijkertijd mensen opleiden daarna doorgaan naar het volgende restaurant en doorgeven van informatie, doorgeven van energie zonder commercieel te willen zijn. Dit voel ik al een jaar aan het groeien. Soms ben ik ongeduldig en wilde ik dat alles al klaar was maar er is in een korte tijd al zoveel gebeurt! Geduld… we moeten meegroeien met de situatie anders gaat het te snel en kunnen we het niet meer bijbenen. Maar ik zie een hele mooie groei!

Anita: Kan jij je voorstellen dat je ooit terug zal vallen op “vlees, aardappelen en groente”?

Jeramaya: Op dit moment zie ik dat niet gebeuren: als ik zie hoe vlees geproduceerd wordt! Zo onnatuurlijk! Ik denk echt dat het op een “natuurlevende” manier veel beter werkt. Als we in de natuur konden leven en kijken hoe het vroeger gebeurde... De dieren werden vroeger ook aan de goden geofferd . De jagers aten het vlees vaak rauw voor kracht. Het vlees werd  vroeger in de zon gedroogd het was een helel andere dimensie van vlees eten en meestal ook nodig voor het overleven in de koude streken omdat er verder niets groeide! Ze gingen heel anders om met een voedingsbron er was veel meer respect! Maar tegenwoordig is alles wat je nodig hebt ook rauw en in de winter te verkrijgen. Wat ik doe is loslaten van energieverspilling! Het kost zoveel energie om vlees te produceren en  te verteren! Als ik dat kan loslaten dan kan ik naar mijn idee ook van licht en Prana leven. Dan ben ik niet verslaafd aan voeding wat veel mensen wel zijn!
Aardappels zie ik nu als een soort "behanglijm" dat mis ik niet.. en de groente eet ik gewoon rauw. Ik heb me niets voorgenomen en ik ben niet dogmatisch  maar “vlees, aardappelen en groente" is niet meer voor mij! Ook omdat het heel lang na blijft hangen. Dat merk ik ook als er gekookt wordt, dat de geur  heel lang blijft hangen. Met Raw Food blijft niets hangen als het eten op is, is de geur ook verdwenen!

Anita: Voel jij ook dat een “rauwe” voedingspatroon veel meer dan alleen maar met eten te maken heeft?

Jeramaya: Ja het is “natuurlevender”! Rustiger!
Want Raw food is niets anders dan natuurlevende voeding.. zo noem ik het liever en het is dichter bij de natuur en dichter bij de werkelijkheid. Je wordt op een gegeven moment ook gestimuleerd om andere dingen te gaan doen die bij een natuurlijker leven horen..

Anita: Je vertelde al dat je eerder met spiritualiteit of persoonlijke groei bezig was. Doe je, nu dat je eetpatroon veranderd is, nog steeds iets aan spiritualiteit, meditatie of andere bezigheden in die richting?

Jeramaya: Als jij je openzet krijg je andere soorten energie binnen het heeft me later naar yoga gebracht en meditatie. Dingen waarmee ik daarvoor niet echt bezig was. Met Reiki en de Maya Calender was het begonnen. Het is allemaal gegroeid tot wat het nu is. Ik voel dat er meer energie in mijn handen zit sinds ik met Raw Food bezig ben en dat er een doorstroming is en dat ik me gemakkelijker met de kracht in verbinding kan zetten en door mij heen kan laten stromen!  Het is een cadeau.. de kracht is er wel en je weet dat die er is en je hoeft er geen moeite voor te doen je voelt het ook. Je hoeft je alleen maar aan te sluiten! Ik geloof dat het niet alleen maar Raw Food is of alleen maar yoga of alleen maar wandelen of alleen maar mediteren het is EN je voeding of laat het me anders zeggen: voeding staat voor zoveel meer dan alleen maar eten. Het is hoe jij je hersens ook voedt hoe je denkt wat je leest hoe je naar de wereld kijkt en hoe helderder jij mag zijn hoe helderder je leven wordt!

Anita: Wat kan men volgens jou op een rauwe levende dieet bereiken en wat hoort daar nog meer bij?

Jeramaya: Ik wil het geen dieet noemen maar meer een rauw levend leven. Mijn idee is dat we naar een volgende frequentie gaan, naar en een snellere trilling!  Hoe lichter je kan leven hoe lichter de informatie is die je binnenkrijgt en hoe lichter ook de energie die je binnenkrijgt, zal zijn. Hoe lichter je ook kan eten hoeveel meer dat zal uitmaken in hoe gemakkelijk je in deze trilling mee kan gaan! Als je zwaar bent en ook zware informatie binnenlaat  door TV, hoe jij je voedt met boeken en wat je eet dan zal jij de diepe bas zijn en het zal je zwaar vallen om met de hogere trillingen mee te gaan! Je ziet heel veel chaos.  Je kan het niet begrijpen, je wordt boos je wilt om je heen slaan want je voelt je gevangen in je eigen zware trilling.
Je begrijpt niet wat er gebeurt en waarom!
Op Raw Foods herken je sneller de conditionering en de gedachten die niet de jouwe zijn je kan makkelijker los laten. Vroeger kon ik langer boos zijn nu herken ik de oude conditionerende gedachten sneller en kan ik ze ook los laten. Door de rauwe voeding ga je ook gemakkelijker met de gebeurtenis en de tijd mee.

Anita: Jij verzorgt sinds kort ook workshops. Wat kan men verwachten te leren in een workshop? Kan men zonder dure apparatuur ook lekkere recepten klaarmaken?

Jeramaya: Het is eigenlijk werken en shoppen. Werken aan de maaltijd en shoppen voor informatie! De informatie is over Raw Foods, over hoe ik over het leven denk en hoe ik in mijn leven sta. Het is altijd vraag en antwoord! Zenden en ontvangen! Hoe meer vragen hoe meer ontvangen kan worden. Het is een wisselwerking van energie van beide kanten. Er is een synergie en je voelt ook wat er gebeurt met energie.
Je kan zien dat je heel makkelijk lekker eten kan bereiden. Op dit moment gebruik ik wel dure apparatuur maar dat is ook omdat ik voor grotere groepen bezig ben. In Culemborg was ik nog met een rasp bezig daar was ik een halve middag met bloemkool raspen, zoet. Er was veel snijwerk. In het begin had ik ook nog een kleine handmixertje waarmee ik op een gegeven moment voor 16 mensen iets klaar moest maken! Nou, die raakte helemaal oververhit!! Maar het zijn allemaal simpele gerechten waar je ook niet veel met een machine moet werken. Ik hou wel van de wisselwerking van energie tussen je eten en jezelf, en dat mis je wel met de machines. Op dit moment wil ik gewoon lekkere dingen neer kunnen zetten in een kortere tijd vandaar dat ik ook apparatuur gebruik. De meeste dingen kan je wel thuis ook met de gewone keukenmachines doen. In een workshop heb je een gezellige tijd, ben je met elkaar gezellig bezig. Ben je bewust met eten bezig. Dat kan je allemaal verwachten en een fantastische maaltijd uiteraard.

Anita: Is de manier waarop je rauw eet in de loop der tijd veranderd?

Jeramaya: Ik ben wel naar een hoofdmaaltijd overgegaan met twee 2 bijmaaltijden zoals smoothies of een sapje of soms alleen maar een lichte salade. Voor de rest ben ik nog steeds veel met eten bezig omdat ik het lekker vind en omdat ik beroepsmatig met eten bezig ben. Wat ik maak wil ik ook proeven! Ik vind het ook fijn om met de mensen samen te eten en samen te zijn. Ik voel wel dat ik het op een gegeven moment los kan laten en kleinere porties kan eten  en mij lichter zal voeden. Dat is mijn volgende uitdaging: los te laten en ook genoegen nemen met kleinere porties of een sapje. Dat is een proces dat op gang begint te komen dat is ook het gevolg van Raw Food… lichter eten én leven!

Anita: Zijn er nog andere dingen die jij zou willen delen?

Jeramaya: Ik zou mijn hele leven willen delen!!!! En daarmee ben ik nu al bezig.
Wat ik langzaam aan ook weer geleerd heb is vertrouwen in mijzelf te krijgen. Dat is ook door wat de mensen om mij heen laten zien. Ik zie veel blije gezichten en ik zie een verandering. Van de week was er een Marokkaanse meneer die een bewegingscursus kwam volgen. Zijn therapeut wilde ook iets aan zijn voeding doen en zo kwam hij bij mij kijken! In het begin dacht hij dat het nooit lekker kon zijn om alles rauw te eten en ook niet goed. Maar na het proeven wilde hij zich voor de cursus inschrijven. Hij kon amper geloven dat gezond eten zo lekker kan zijn. Binnen 10 minuten zag ik iemand veranderen. Hij was ook rond de 60 jaar en in de politiek bezig, heel terughoudend en sceptisch. Het is mooi om te zien dat iemand door het proeven zo snel zijn mening kan veranderen!  Dat is wat ik wil delen wees niet bang probeer het nieuwe gewoon! Ik wil mijn enthousiasme delen met mensen over dingen die goed voor mij voelen.

Anita: Van harte bedankt voor dit interview en veel succes met je workshops….!


 

 

 

 
Copyright © NatuRAW lifestyle 2006
De informatie op deze website is uitsluitend bestemd voor educatieve doeleinden.
Bij gezondheidsklachten raadpleeg altijd een arts of therapeut.
De inhoud van deze site is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren of te genezen.