NatuRaw lifestyle

home
waarom rauw
rauwe verhalen
coaching
artikelen
recepten
rauwe wereld
links

 

 

 

oregano


Goji Bessen

 

gojiGoji bessen, soms ook wolfsbessen genoemd,  zijn mogelijk de meest voedzame vruchten op deze aarde. Ze groeien in beschermde dalen in miljoenen jaar oude gronden in het wild maar ook als gecultiveerd gewas. Goji bessen groeien op struiken met ranken die wel 4,5 meter lang kunnen worde. Ze mogen nooit met de hand aangeraakt worden wanneer ze vers zijn omdat ze dan oxideren en zwart worden. De bessen worden op matten geschud en in de schaduw gedroogd.

De vruchtjes zijn diep rood net zo groot als rozijntjes en smaken als een mix tussen kersen en cranberry’s.

 

In Goji bessen zitten 18 soorten aminozuren ( 6 keer hoger dan in stuifmeelpollen) en alle 8 essentiële aminozuren zoals de  bekende tryptofaan en wel 21 mineralen en sporenelementen zoals ijzer (11mg per 100gram) zink, koper, calcium, germanium, selenium en fosfor.

Goji bessen zijn na Camu Camu bessen de rijkste bekende bron van vitamine C op aarde. 500 keer meer bij gewicht dan sinaasappels! Ook zijn Goji bessen de rijkste bekende bron van beta-carroteen. Bovendien zitten veel vitaminen zoals Vitamine B1, B2. B6 en vitamine E, in.

Daarnaast zitten Goji bessen boordenvol essentiële vetzuren die ontstekingsremmend werken.

Een Polysaccharid dat in Goji bessen gevonden werd versterkt het immuunsysteem aanzienlijk door de productie van groeihormoon te stimuleren.

 

Goji bessen worden traditioneel gegeten om de vitaliteit, kracht, seksuele prestatie, en het leven te verlengen. De boer Li Qing Yuen die vermoedelijk 252 jaar geworden is at elke dag Goji bessen. Zijn verhaal is goed gedocumenteerd.

 

Goji bessen kan men zo uit het vuistje eten of in smoothies verwerkt, genieten. Een eetlepel per dag of tussen 10 en 30 gram is voldoende men krijg dan meer waardevolle voedingsstoffen binnen, met een eetlepel, als iemand in een hele week op een standaard dieet en junk food nog niet binnen krijgt!

gojibessen


 
Copyright © NatuRAW lifestyle 2006
De informatie op deze website is uitsluitend bestemd voor educatieve doeleinden.
Bij gezondheidsklachten raadpleeg altijd een arts of therapeut.
De inhoud van deze site is niet bedoeld om ziektes te diagnosticeren of te genezen.